Szponzorált tartalom
Baba

Aludj jól, kisbabám! (X)

Különleges babaillat, pihe-puha bababőr – egy békésen szundikáló apróság látványa melegséggel tölti el a szívünket.
2022. Szeptember 26.
alvás
alvás

Érthető, hogy születésétől fogva mindig megnyugtató biztonságban akarjuk őt tudni, akkor is, ha épp nem vagyunk mellette. A hétköznapi teendők azonban betemetnek minket, és néha úgy érezzük, hogy jó lenne egyszerre több helyen lenni, miközben gyermekünk meghitt pihenésére is oda tudnánk figyelni. Ezekben a helyzetekben nyújt megoldást néhány hasznos eszköz, amelyek jól jöhetnek, amikor kisbaba érkezik a családba.

A bébiőrről dióhéjban

A bébiőr egy olyan – hálózatról vagy akkumulátorról működő, jellemzően egy baba-és egy szülőegységből álló – biztonsági eszköz, ami praktikus segítséget jelenthet olyankor is, amikor a lakás távolabbi pontjában tartózkodunk, esetleg az udvaron akad dolgunk; vagy nem alszunk együtt a gyermekkel, de szeretnénk hallani és/vagy látni őt. Ez a modern őrangyal mozgás és hang észlelésekor (pl. amikor a baba sír vagy mocorog) fény-és hangjelzéssel, illetve rezgéssel jelez nekünk.

Sőt! Az igazán profi bébiőrök számtalan extra funkcióval is fel vannak szerelve, így például a kamerás bébiőrök – okostelefonon, táblagépen is nézhető – videót továbbítanak a babáról, vagy akár kétirányú kommunikációt is lehetővé tesznek, vagyis beszélgethetünk a picivel. Ez azért remek lehetőség, mert szükség esetén pár megnyugtató szóval adhatjuk tudtára, hogy a közelében vagyunk. Szülőként pedig pontosan tudjuk, hogy sokszor elegendő a hangunk ahhoz, hogy a baba megnyugodjon és újra álomba szenderüljön.

De milyen egyéb kényelmi funkciót kaphatunk még egy bébiőrrel?

Mutatunk pár példát:

  • Éjszakai üzemmód – lehetővé teszi, hogy a sötétben is láthassuk gyermekünket
  • Időzítő – figyelmeztet a csecsemők körüli teendők elvégzésére (pl. etetés, pelenkacsere)
  • Szobahőmérséklet-mérés
  • Dallamok lejátszása

Hasznos tipp: Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a gyerekszobától mekkora távolságra fogjuk az eszközt használni, hogy a megfelelő hatótávolságú készüléket választhassuk!

A légzésfigyelő – a legfontosabb tudnivalók

Bár vannak légzésfigyelővel kombinált bébiőrök is, a légzésfigyelők, amelyek orvostechnikai eszköznek minősülnek, önmagukban csak arra szolgálnak, hogy a baba matraca alá helyezett szenzorpárnák (mobil típusok esetében a baba pelenkájára csíptetett eszköz) segítségével figyeljék a csecsemő légzését, és adott időtartamú légzéskimaradás esetén fény-és hangjelzéssel figyelmeztessék a szülőket. Léteznek olyan típusok is, amelyek emellett finom rezgéssel is igyekeznek lélegzetvételre késztetni a babát.

Kiknek lehet szüksége légzésfigyelőre?

Elsősorban azok a szülők részesítik előnyben, akik az eszköz segítségével csökkenteni szeretnék a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát, ami többnyire alvás közben következik be az egy évesnél fiatalabb babák körében. (Fontos megjegyezni, hogy a kutatások egyelőre nem találtak egyértelmű kapcsolatot a légzéskimaradás és a SIDS között).

Különösen veszélyeztetettek lehetnek a koraszülöttek, az alacsony születési súlyú gyermekek, de otthoni monitorozást igényelhetnek a légzéskimaradással (apnoé) diagnosztizált babák és azok a gyermekek is, akiknek a családjában már elfordult SIDS. A légzésfigyelő használata szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő csecsemőknél is megfontolandó!

Hasznos tipp: A szakemberek azt javasolják, hogy a légzésfigyelő használata előtt újszülött és csecsemő újraélesztési tanfolyamot is végezzünk el!

cumi

Nyugodt alvás cumival

Nyugodt alvás cumival

Bár a cumi kérdése óriási vitákat generál a szülők körében, azért nem teljesen ördögtől való a használata. Különösen azóta értékelődött fel, amióta klinikai vizsgálatok kiderítették, hogy a már említett bölcsőhalál kockázatának csökkentésében is fontos szerepet játszhat.

Egy – a babák fejlődését, anatómiai sajátosságait és életkorát figyelembe vevő –cumi nagy segítség lehet az esti altatásnál, megnyugtathatja, ellazíthatja a nyűgös csecsemőt, hiszen a szopáshoz kapcsolódó biztonságos élményt idézi fel benne.

Hasznos tipp: Legkésőbb óvodáskorig intsünk búcsút a cuminak, hogy ne okozzon egészségügy problémát! (pl. helytelen nyelvállást, szabálytalan fogazatot)