Baba

Amin összeveszünk: szülés, szoptatás

A legérzékenyebb témák, mert mindannyian jó anyák szeretnénk lenni. Még akkor is, ha a másik alapos kiosztásán keresztül vezet az út.
2011. Január 20.

Vitatéma: Otthon szülés

Világos, véleménye mindenkinek van róla, méghozzá egyértelmű. A nők pillanatok alatt pártokba rendeződnek, s néhány fő hangadó mögé sorakoznak. Aki pedig nincs azonos véleményen velük, az gonosz, de mindenképpen átállt a sötét oldalra. A vita kezdetén a szokásos, sztereotip vélemények gyűlnek csak, amit a rutinos fórumozó csukott szemmel elmond, mindkét párt oldaláról. Aztán hirtelen belemelegszik mindenki, és több tucat ismeretlen nick (álnév) tűnik fel, anyázva. Ezek egyik része a csendben kukkolók táborából kerül ki, akik sosem szólnak hozzá semmihez, de mindig naprakészek, most azonban nem bírják ki, és nekik is el kell mondaniuk az EGY és IGAZ véleményt. Mások egyszerűen nicket váltanak, hogy az anonim személyiségükön túl még anonimebbek legyenek, azaz könnyedén leanyázhassák az egyébként régóta utált fórumtársukat ál-álnéven. Végül pedig néhányan csak a harc kedvéért jönnek egy másik topikból, ők a helyi katasztrófaturisták. Az első egyszerű és bátortalanabb vélemények után, melyben a nők jogairól vagy a felelőtlenségről, valamint a gyerek biztonságáról beszélnek, „szerintem, mondom, ez csak az én véleményem…” stílusban, szép csendben eljutunk a külföldi statisztikák, emberjogi harcosok nyilatkozatainak idézéséig, valamint a különböző horrortörténetek ismertetéséig, amelyeket az ismerős ismerősétől hallottak. Végül pedig mindenki mindenkit jól elküld az anyukájába.

Itt vitatkozhatsz a szülészetekről! Oszd meg másokkal is az élményeidet!

Vitatéma: Szoptatás

Ha gyereket szültél, valahogy mindenképpen megeteted, tehát széna vagy szalma, szoptatsz, vagy nem. S mivel szerencsére ma már, aki tudja, anyatejjel táplálja a gyerekét, a hobbiból nem szoptatók tábora igen szűk, ők viszont nem dobják be magukat a fórum népe elé. Csak ritkán, akkor viszont pillanatok alatt leszedik róluk a keresztvizet, mert aki nem szoptat, az nem is anya, akkor sem, ha fizikailag képtelen volt rá, vagy egyszerűen csak így jött össze, a sok macera pedig nem érte meg neki. De nem állhat meg a lábán egyenes derékkal az ellentábor sem. Aki azt vallja ugyanis, hogy szoptatni minden nő tud, az eleve ősasszony a modern és felvilágosult „lazamamik” között. Szoptatási tanácsadás? Segélyvonal és éjszakai fejés? A fórumozók egyik részének ez egy más dimenzió, a másik fél érveit, véleményét pedig soha nem fogja elfogadni egyik tábor sem. S hogy Valéria20 azért nem szoptatott-e, mert tényleg megpróbált mindent, de végül szomorúan feladta, vagy pedig azért, mert eleve nem is akart, hiszen féltette a mellét, örök titok marad. Egy biztos, véleménye mindenkinek van róla, és el is mondja neki.

Itt vitatkozhatsz a szoptatásról! Meséld el másoknak is, neked hogy sikerült!

Vitatéma: Anyával vagy bölcsiben?

Féléves a gyereked, és már a munkahelyedről netezel? Egyéves kora után vadul a bölcsikről érdeklődsz? Minek neked gyerek? Az aktuális családpolitikától függetlenül ugyanis az anyák többsége szerint a bölcsi a lehető legrosszabb, ami a gyerekkel történik. Ilyenkor pedig azok a szülők, akik nem találnak más megoldást, és muszáj visszamenniük dolgozni, nemcsak a saját lelkiismeretükkel küzdenek, hanem néhány véresszájú kommentelővel is, akik oda-oda bökik a véleményüket. „Biztosan kényelmes a munkahelyeden ücsörögni, a gyerekkel otthon sokkal keményebb, te a könnyebbik utat választottad…”. Ezek után pedig a fórum ismét tyúkóllá változik. Megdöbbentő stílusban vágják az anyukák egymás fejéhez, hogy kit tart el a férje, anyósa, anyja és ki az, aki csak azért szült gyereket, mert mindenkinek van. De aki visszarohan dolgozni, semmiképpen sem törődik a gyerekével. S bár a mai világban valóban a pénz az isten, az az aprócska tény sokszor elkerüli a „jó szándékú” kommentelők figyelmét, hogy szerencsés, aki vissza tud menni szülés után dolgozni, s bizony a legtöbb családban két kereset kell az életben maradáshoz.

Fórumozz Te is a babaszobán! Nyiss topikot itt! Neked mi a véleményed a bölcsiről? Igénybe vennéd? Vagy szükséges rossznak tekinted?

Tetszett a cikk?

Akkor kukkants be a szerző, Wentzel Viki blogjára!

Forrás: Kismama magazin