Baba

Anyaság és karrier? Menni fog!

Nem könnyű mindkét fronton helyt állni, ezért ne is törekedj a maximalizmusra! A legfontosabb, hogy a gyerekkel töltött időnek valódi értéke legyen.
2014. Július 05.

A dolgozó anyának egyszerre kell teljesítenie a munkahelyen, elvégezni a háztartási munkákat, amellett megfelelő mennyiségű és minőségű időt tölteni a párjával – és a gyerekeivel. Ha olvasás közben felszisszentél, és arra gondoltál, hogy ezek nemcsak az anya, hanem az apa feladatai is, tökéletesen igazad van. Ezt a cikket nyugodtan elolvashatja ő is.

Egy ideális világban az egyik szülő legfeljebb nyolc órát tölt a munkahelyén, a másik félállásban van, és így is bőven eleget keresnek ahhoz, hogy megteremtsék maguknak a megfelelő lakhatási körülményeket és életszínvonalat. Ráadásul rendelkeznek egy, de inkább két energikus és lelkes nagyszülővel, akik a köztes időben a gyerekekről és a háztartásról gondoskodnak.

A valóság azonban nem túl gyakran hasonlít ehhez az ideális helyzethez. A nyolcórás munkaidő igen ritkán jár le délután négykor, és aki nagy nehezen talál egy félállást, egyszer csak azt veszi észre, hogy otthon túlórázik, mert a munka ugyanannyi, mint korábban, csak a pénz kevesebb. Dolgozó szülők tömegei töltenek csupán egyetlen szabad órát a gyerekeikkel naponta. Jó lenne, ha nem így lenne – de akkor sem kell kétségbe esned, ha nagyon ismerős számodra a fenti szituáció. Egyetlen óra a gyerekekre hatalmas idő – ha meg tudod oldani, hogy ilyenkor tényleg csak rájuk koncentrálj.

Nem kell csinálnod semmit, csak legyél velük!

Alig estél be az ajtón, máris azon jár az eszed, hogy le kéne szoktatni végre a háromévest a pelenkáról, hiszen szeptembertől oviba megy, vagy meg kéne tanítani az ötévesnek a helyes ceruzafogást? Egyrészt nagyon helyes, hogy figyelsz a gyermekeid fejlődésére – másrészt, ha napi egy órát töltötök együtt, sokkal többet segítesz nekik azzal, ha együtt nem csináltok semmi különöset. Ülj vagy feküdj le közéjük, és engedd, hogy ők irányítsanak. Főzz velük a babakonyhában, építs legóvárat, vagy hagyd, hogy lebirkózzanak. Ha nagyon fáradt vagy, az is belefér, hogy együtt néztek meg egy epizódot a Bogyó és Babócából vagy a Peppa malacból, és csak utána kezdtek játszani, hogy kicsit kifújhasd magad. A lényeg, hogy közben, ha egy mód van rá, ne telefonálj, és ne ellenőrizd az e-mailjeidet. Érezzék, hogy ha fáradtan is, de testben-lélekben velük vagy.

Húzd meg a határt!

Mert a legnehezebb feladat pont az, hogy a munkahelyi feladataidtól teljesen el tudj szakadni arra az időre, amit velük töltesz. Még nehezebb ezt megoldani, ha a munkád egy részét otthonról végzed. A munkahelyedtől való elszakadást segítheti, ha a hazaút egy részét gyalog teszed meg. Így lehet, hogy tíz perccel később érsz haza, mégis megéri, mert séta közben kiszellőzteted az agyad, és könnyebben váltasz otthoni üzemmódba. A háztartási munkát és az esetleges otthoni távmunkát pedig szintén próbáld előre eltervezett keretek közé szorítani. A háztartásban a maguk szintjén a gyerekek is segíthetnek, a szakmai feladataidban nyilván nem. Viszont mindenképpen próbálj egy olyan időszakot is kijelölni, amikor csak velük foglalkozol, és sem a telefonokra nem reagálsz, sem arra, hogy lejárt a mosógép. Nem könnyű, de mindannyian csak nyertek vele.

Haladóknak: több gyerek esetén is jusson mindenkire külön idő!

Ezt bizony kifejezetten nem könnyű megoldani, mégis érdemes rá törekedni, legalább kétnaponta. Nagyon jó lenne, ha ezt a párod segítségével tudnád megszervezni, de ha ez nem megy, akkor is van megoldás. Amíg tíz-tizenöt percig csak az egyik gyerekre figyelsz, addig a másik (a többi) játszhat az apjával, rajzolhat, olvashat, fürödhet. Lehet, hogy az egyik korán ébred, és átbújik melléd az ágyba, hogy megbeszélje veled a legnagyobb titkait, a másik pedig későn alszik el, és akkor van erre időtök. Itt különösen igaz, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél. Tíz perc személyre szóló “szeretetbomba” többet ér, mint egy óra együttlét, figyelem nélkül.

Ne akarj mindent a hétvégén jóvátenni!

Ha a hétköznapok többnyire a munkáról szólnak, könnyen azon kapod magad, hogy játszóházakban, játszótereken, ingyenes és fizetős gyerekprogramokon töltöd az egész hétvégédet, csak hogy “jóvátedd”, hogy hétköznap nem lehetsz velük. Pedig ez senkinek sem jó. Egyrészt a gyerekek bölcsebbek, mint gondolnád: tudják, hogy a munkádra a család testi-lelki jóléte miatt van szükség, és sokkal könnyebben elfogadják ezt a helyzetet, mint hinnéd. Másrészt nagyon fontos, hogy lássák, te hogyan pihensz, vagy hogyan szórakozol. A hétvégéken tehát igyekezz erre is időt szakítani. Ráadásul biztosan akadnak elmaradt dolgok a lakás körül is, amiket el kell végeznetek. Örülj az együttlétnek, használjátok ki – de ne erőltess semmit. Ők is akkor érzik magukat a legjobban, ha te el tudod engedni magad.

Forrás: Kismama magazin