Baba

Átmeneti készlethiány van oltóanyagból, de nem kell aggódni

A babáknak beadandó tartalék Pentaxim oltóanyagot elvileg már kiszállították, és ma újabb adag indul útnak a hivatal tájékoztatása szerint.
2017. Július 28.

Ahogy azt már megírtuk, több szülő arról informálta az egyik nagy hírportált, hogy hiába mentek orvoshoz kötelező oltásra a babával, az orvos hazaküldte őket oltáshiányra hivatkozva.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki a probléma kapcsán. Ebben elismerik a kötelező védőoltási rendszerbe tartozó oltóanyag átmeneti készlethiányát.

A közlemény szerint a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes diftéria, pertussis, tetanusz, Haemophilus influenzae b és polio elleni védőoltásokhoz szükséges ötkomponensű oltóanyagból (Pentaxim) július 10-étől kiszállították a tartalékot a megyei kormányhivatalokhoz, járási hivatalokhoz és rajtuk keresztül az oltóorvosokhoz.

A kiszállított mennyiség két hétre elegendő a becslések szerint. A 2017. harmadik negyedévére szükséges további oltóanyag mennyiség kiszállítását 2017. július 28-án kezdik meg a hivatal tájékoztatása szerint. Az ígéretek szerint hamarosan az ország minden részébe megérkezik a vakcina.

A kötelező oltások időpontjának meghatározásánál a szakemberek arra törekszenek, hogy a védőoltás beadása a védelem kialakulása szempontjából optimális időpontban történjen. Emellett szervezési és tervezhetőségi szempontokat is figyelembe kell venni. Ennek megfelelően alakult ki a csecsemők kettő, három, illetve négy hónapos korban történő oltási gyakorlata.

A két hónapos korban esedékes oltás esetében az átmeneti hiány nem jelent problémát, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem – állítják a közleményt összeállító illetékesek. Az oltóorvos vagy a szülő szabadsága, az oltandó kisgyermek akut, lázas megbetegedése miatt is történhet ennyi késés. Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás védőhatása változatlan.