Baba

Az elhízás az etetőszékben kezdődik?

A túlsúly és az elhízással járó problémák korunk legjelentősebb egészségügyi problémája. A pluszkilókhoz vezető út egészen kisbabakorra vezethető vissza.
2015. Március 09.

Szülőként az egyik legnagyobb felelősségünk, hogy olyan életmódra neveljük gyermekünket, amellyel egészséges felnőtt váljon belőle. Nem csak a mozgás fontosságára kell felhívnunk a figyelmüket, hanem arra is, nem mindegy, mivel tömik tele a bendőjüket.

Szeretlek – etetlek

Sajnos még ma is sokan gondolják azt, hogy gyermekük, vagy unokájuk iránti szeretetüket állandó etetéssel, tukmálással, “színes-szagos” csomagolópapírba rejtett édességek megvásárlásával tudják a leginkább kimutatni. A tartósítószerrel teletömött édes kekszek, a túlcukrozott csokoládék, a fogromboló cukorkák lehet, hogy pár percre mosolyt csalnak a kicsi arcára, de sajnos a hosszú távú hatásukat tekintve inkább azt tanácsoljuk, más finomság kerüljön a kosárba. Hogy mi a baj ezekkel a finomságokkal?

Leginkább az, hogy üres kalóriát tartalmaznak. Ezek mind olyan élelmiszerek, amik sok kalóriát, viszont csak igen kevés létfontosságú elemet, tehát ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint juttatnak be szervezetünkbe. Fontos hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy teljesen el kell tiltanunk a csemeténket az édes íz élvezetétől, de meg kell tanítanunk őket arra, hogy ez ne legyen mindennapos jutalom, és hogy a nassolásban is fontos a minőség.

Inkább egészséges ételeket adjunk babánknak

A tévé hatalma

A gyerekeknek szóló hirdetések és reklámok gyakran olyan élelmiszereket reklámoznak, amelyeknek magas a zsír-, cukor- vagy sótartalmuk, viszont alacsony bennük a nélkülözhetetlen nyomelemek, vitaminok és más egészséges étrendben fontos szerepet játszó anyagok mennyisége. Gyermekünk a színes, frappáns reklámokat látva biztosan vágyódni fog a tévében látott finomságok után. Ne ezeket az egészségtelen ételeket megvásárolva akarjunk jó szülőkké válni. Lehet, hogy nehéz lesz elmagyarázni, hogy miért nem vesszük meg a hőn áhított nyalánkságot, de ha előre felkészülünk a válasszal, és van az édesség helyett egy egészségesebb alternatíva is, meg fogjuk tudni győzni a gyermekünket.

A család felelőssége

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk elfogadja és megszeresse az egészséges ételeket, akkor első lépésként arra kell felkészülnünk, hogy a jövőben több időt kell áldoznunk az ételek megvásárlására és elkészítésére. Plusz idő kell az élelmiszerek minőségének ellenőrzésére a boltban, hogy elolvassuk, milyen adalékanyagok vannak bennük. Vigyük el magunkkal a gyermekünket is a bevásárláskor, mutassuk meg neki, mi milyen szempontok alapján választunk élelmiszert.

Ha édesszájú a lurkónk, akkor kompromisszumos megoldásként ajánljuk fel, hogy közösen fogjuk elkészíteni valamelyik kedvencének az egészséges változatát. Ma már a fehérlisztnek és a cukornak is vannak egészséges alternatívái, így bármilyen nyalánkságot el tudunk készíteni így is. Fontos még, hogy az otthoni étkezések családi körben történjenek, legalább naponta egyszer üljünk együtt az asztalhoz. És az ünnepek közeledtével még egy jó tanács! Kérjük meg a barátokat, ismerősöket, hogy olyan édességet hozzanak ajándékba, amiket ők maguk is nyugodt lelkiismerettel nassolnának.