Baba

Az Emma-hadművelet

Hogyan lehet trükközni, ha apát meg kell győzni egy tuti névről? Hát érdemes bevonni az akcióba az egész osztályt!
2011. December 08.

Számomra isteni sugallat volt az Emma név. De a férjemnek is rá kellett bólintania. Tudtam, ha csak egyszerűen megmondom, mit szeretnék, egyből nemet mond, így türelmesnek kellett lennem. Megbeszéltük, hogy egy internetes listát használunk alapnak a névválasztáshoz. Ezen több száz lánynév szerepelt, többek közt a Huberta és a Candida.

A megállapodás az volt, hogy maximum 30 nevet jelölünk meg, ami szóba jöhet. Ő olvasta a neveket, és amelyik valamelyikünknek akár csak kicsit is tetszett, azt megjelöltük. Emma természetesen bejutott ebbe a körbe. Ezután kellett nagyon észnél lennem, mert minden héten lekerült a listáról egy-egy név. Attól féltem, nehogy apa az én kis Emmámat akarja kihúzni. Teltek-múltak a hetek, és Emma bekerült az utolsó hatba.

Emma

Mindeközben a csöppséget nemcsak mi becézgettük, szeretgettük, hanem az iskolában, ahol tanítottam, a gyerekek is, akik saját testvérükként kezelték a picit a pocakban. Mindennap megkérdezték tőle, hogy van, evett és pisilt-e. Napi téma volt a névválasztás is. A lányok természetesen a saját nevüket akarták a picinek adni. Mondtam nekik, hogy ezt András bácsival ketten fogjuk eldönteni, de nekem a legjobban az Emma tetszik. Szavaztak, rábólintottak.

Öt hónapos várandós kismama voltam, amikor a félévi bizonyítványosztást követően átadtam az osztályt az új tanító néninek. Az összecsomagolásban és hazahordásban a férjem segített. Amikor belépett a terembe, a gyerekek két kérdéssel támadták le: te ki vagy? Épphogy bemutatkozott, amikor is jött a következő kérdés: hogy fogják hívni a kisbabátokat? Ő persze azt mondta, hogy még nem tudja, még nem döntöttük el. Erre az én okos “gyerekeim” az Emmát kezdték neki javasolni.

Kérdőn rám nézett, én pedig nagy kerek szemeket meresztettem rá, és úgy tettem, mint aki nem tudja, miről van szó. Pár nappal később volt az iskolai búcsúztatóm, amikor már a szülők is azzal fogadtak, hogy milyen szép nevet választottunk. Végül a fennmaradt hat név kikerült a hűtőre. Ízlelgettük, próbálgattuk őket. Majd egyik este apa rám nézett, és azt mondta: tudom, hogy az Emmát szeretnéd… lehet ez az egyik neve. Az elejétől kezdve tudtam, hogy ezt szeretnéd, csak ízlelgettem, szoktam. Most már szeretem. Nem mondtam semmit, csak megöleltem, megcsókoltam.

A második nevet a maradék ötből kellett volna kiválasztani, ami még a szülés napján sem volt meg. Amikor a szülőszobán megkérdezték, hogy mi lesz a kicsi neve, csak annyit mondtam: Emma, hát mi lenne.

Sipos Anita

Ha te is névválasztás előtt állsz:

Forrás: Kismama magazin