Baba

Az igazság az oltások higanytartalmával kapcsolatban

Aki régen tanult kémiát, esetleg nem is szerette különösen, könnyen elhiszi azokat az interneten terjedő rémhíreket, amelyek az oltások higanytartalmának veszélyeiről szólnak. Lássuk, mi az igazság, mérgeznek-e minket, amikor épp védeni akarnak?
2010. November 25.

Mi a thiomersal?

A thiomersal egy szerves vegyület, amely etil-higanyt tartalmaz. 1930 óta használják igen kis mennyiségben bizonyos oltóanyagok bakteriális és gombás fertőződésének megelőzésére.

1999-ben merült fel először az Egyesült Államokban, hogy a csecsemő és gyermekkori immunizációk során használt oltóanyagokban található összes higany mennyisége nem haladja-e meg a maximális higanybevitelre vonatkozó ajánlásokat. Azóta nagyon sok információt gyűjtöttek a thiomersalról – nézzük sorra ezeket!

Mi a higany?

A higany egy természetben is előforduló fém. A higany három formában fordul elő.

Ezek:

  • a fémhigany
  • a szervetlen higany (amely megtalálható a természetben és az állati szövetekben),
  • és a szerves higany (amelynek két leggyakoribb formája a metil-higany és az etil-higany).

A higany különböző vegyületei megtalálhatóak a levegőben, a földben, a vizek üledékében és a halakban (legfőképpen a hosszú életűekben, például a cápákban, de a tonhalakban is), és használják még az iparban, a fogak tömőanyagaiban, hőmérőkben és oltóanyagokban is – ezért írunk róla mi is.

A thiomersallal tartósított oltóanyagokban a higanytartalom nagyon alacsony és nincs semmilyen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egészségkárosodást okozna. Ennek ellenére a thiomersalt a legtöbb oltóanyagból kivonták. A gyerekeken és felnőtteken végzett vizsgálatok az oltóanyagokban használt thiomersalnak sem korai, sem késői káros hatását nem mutatták ki.A két szerves formája a higanynak a metil-higany és az etil-higany (etil-higany csoport kötődik a thiomersal kénatomjához is) sok szempontból hasonlóak, de vannak köztük fontos különbségek is. A metil-higany emberi szervezetre sokkal veszélyesebb; raktározódik a szervezetben, mivel a szervezetből való kiürülésének az ideje – amit a felezési idő jelez – körülbelül 50 nap.

Az etil-higany (az oltásokban lévő thiomersal is ilyen) nem raktározódik a szervezetben ilyen mértékben, mivel a felezési ideje körülbelül 7 nap. Az etil-higany gyorsan átalakul a szervezetben szervetlen higannyá, amely a bélcsatornán keresztül kiürül. Az igaz, hogy a higanyvegyületek károsíthatják a központi idegrendszert, a bőrt, a vesét, de a toxikus hatások elsősorban a metil-higanyhoz köthetők – ilyen pedig nincs az oltásokban!

Mennyire káros a védőoltásokban található higany?

Jelenleg az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokhoz alkalmazott oltóanyagok nagy része nem tartalmaz thiomersalt. Az MMR, IPV, HIB, BCG, Tetracoq védőoltások nem tartalmazzák ezt a tartósítószert. Jelenleg néhány influenza elleni oltóanyagban található alacsony mennyiségben. Az oltóanyagokban található higany mennyisége azonban jóval alacsonyabb, mint a higanybevitelre vonatkozó ajánlások.

A tiomerzál hisztériáról

– nem az oltás okozza az autizmust!Több vizsgálat is történt, amely meghatározta a csecsemők és kisgyermekek vérében a higanykoncentrációt thiomersal tartalmú oltóanyag beadását követően, de az eredmények szerint a vér higanyszintje nem haladta meg a határértéket.

Több országban is használnak thiomersal tartalmú oltóanyagokat. Az Egészségügyi Világszervezetnek az Oltóanyag Biztonság Nemzetközi Tanácsadó Testülete (Global Advisory Committee on Vaccine Safety) megállapította, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a thiomersal tartalmú oltóanyagok mérgező hatást fejtenének ki csecsemőkben, gyermekben vagy felnőttekben. Ezért nincs szükség arra, hogy a thiomersal tartalmú oltóanyagokkal kapcsolatos jelenlegi védőoltási gyakorlaton változtassanak.

Milyen vizsgálatokat végeztek a thiomersal tartalmú oltóanyagok esetleges egészségkárosító hatásaira vonatkozóan?

Több tanulmány is foglalkozott a kérdéssel Dániában, Svédországban, Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, amelyekben nem találtak összefüggést a fejlődési vagy neurológiai rendellenességek és az oltások között.

2004-ben az Egyesült Államok egy független tanácsadó testülete (Institutes of Medicine) leszögezte, hogy nincs összefüggés az autizmus és a thiomersal tartalmú oltóanyagok használata között. Szintén 2004-ben egy átfogó tanulmányt közöltek a thiomersal tartalmú oltóanyagok és az autizmus, valamint idegrendszeri károsodások esetleges összefüggéseiről, amelyet a nemzetközi Gyerekgyógyászat (Pediatrics) magazinban közöltek. A tanulmányok az autizmus, a szellemi visszamaradottság, beszédzavarok és figyelemzavarok előfordulását vizsgálták.

Összességében a bizonyítékok azt mutatják, hogy az autizmus és a szellemi károsodások nem függnek össze a thiomersal tartalmú oltóanyagokkal. A szerzők azt is megjegyzik, hogy azok az epidemiológiai vizsgálatok, amelyek összefüggést feltételeztek, jelentős hiányosságokat mutattak a vizsgálat megtervezését, valamint a levont következtetések érvényességét tekintve.

A thiomersal kivonása az oltóanyagokból

A thiomersal az oltóanyagok bakteriális és gombás fertőződésének megakadályozására szolgál. Ha a gyártó úgy ítéli meg, hogy az ilyen fertőződést maga a gyártási eljárás is kizárja, akkor elhagyja az összetételből. Ugyanakkor a higany és vegyületei széles körben megtalálhatók a környezetben. A környezeti forrásokban, főleg élelmiszerekben (például halakban) található higany szintjének csökkentése nagyon nehéz. A szervezetbe leginkább élelmiszerrel jut higany. Éppen ezért világszerte arra törekszenek, hogy az élő szervezetek higanyterhelése csökkenjen, és ahol csak lehet, helyettesítsék azt egyéb, a környezetben könnyebben lebomló anyagokkal.

Más oltóanyag gyártó viszont – felügyelő hatósága egyetértésével – dönthet úgy, hogy elsősorban az influenza-vakcinákra, főleg pandémiás esetben jellemző tömeges gyártás biztonságát növeli, ha a megfelelő technológia mellett még a thiomersalt is alkalmazza.

Felhasznált irodalom: ÁNTSZ