Baba

Az írás az utad?

Április 11-től indul a Kreatív írástechnikák kurzus a Centrál Médiaakadémián. Segítségére lehet mindazoknak, akikben már ott feszül az írásvágy, esetleg már írnak is egy ideje, de szakmai támogatásra, a diskurzus termékenyítő erejére van szükségük.
2015. Február 26.

Az anyaság új utakat nyit meg. Feltárul a bensőd, jobban megismered magadat, a világot. Megnyílhatnak olyan perspektívák, olyan alkotó, kreatív csatornák is, amit eddig esetleg elfojtottál, vagy nem is tudtál a létezéséről. Úgy érzed, képes vagy szavakkal valami különlegeset teremteni? A szépírói törekvéseidnek, tehetségednek tökéletes inspiráló közege és szakmai segítője lehet a Kreatív írástechnikai kurzus.

Az átadott tapasztalat segíthet levágni egy-két kanyart

Mörk Leonóra főállásban az Elle magazin vezető szerkesztője, újságíró. Emellett kiadóknál (első sorban a Jaffa Kiadónál) is tevékenykedik, fordítóként, lektorként, szerkesztőként. Az utolérhetetlen Mr. Yorke, A vámpír vonzásában, A Hellinger-Madonna című könyvek szerzője, és most mentor, aki az írással kapcsolatos sokéves tapasztalatait kívánja megosztani az írásban tehetségesekkel a kurzus vezetőjeként. A tanfolyam küldetéséről és részleteiről kérdeztük.Az eddigi évek tapasztalatai alapján miben képes a legtöbbet segíteni a kurzus a résztvevőknek? M.L: – Amíg el nem kezdtem itt tanítani, azt hittem, a résztvevők alapvetően ahhoz igényelnek majd segítséget, hogy az írás technikai-mesterségbeli nehézségein túljuthassanak. Aztán a foglalkozások során csodálkozva tapasztaltam, a legnagyobb akadály sokuk esetében lelki jellegű, ahhoz van szükségük támogatásra, hogy egyáltalán el merjenek kezdeni írni. Úgy látom, az átlag magyar nő környezete nem kimondottan szupportív, éppen ellenkezőleg, szinte minden résztvevő kapott már olyan megjegyzéseket, hogy „ez neked úgyse fog menni”, „miért akarsz te ezzel foglalkozni”, stb. Ha a tanfolyamon kiderül, hogy egyfelől más is tapasztal ilyet, másfelől ezzel nem érdemes törődni, nem a családtagjainknak, az ismerőseinknek kell megfelelnünk, hanem saját magunknak, az megadhatja a szükséges lendületet.

Adhat-e ez a tanfolyam egy olyan löketet, amelytől akár azok is kibontakozhatnak íróként, akik teljesen az út elején tartanak?

M.L: – Erre szokták azt mondani, hogy a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik, nem? Mindenki volt kezdő, a lényeg az, hogy ne féljen megtenni azt az első lépést, mert azt majd követi a többi. Az írás végképp nem igényel különösebb felszerelést, csak egy laptopot vagy egy tollat, ha ír még egyáltalán valaki kézzel, meg egy feneket, amire leül az ember és elkezd írni. Az írás azonban belső motiváció kérdése, és ezt a motivációt más, kívülről senkinek nem tudja megadni. Ahogy a nyelvórán sem üldögélhetünk ott passzívan, arra várva, hogy egy reggel arra ébredünk, tudunk angolul, úgy az írás is aktív erőfeszítést igényel.

Miben más ez a kurzus más tanfolyamokhoz képest?M.L: – Az, hogy a Médiaakadémia egy komplett kiadó keretein belül működik, lehetőséget ad rá, hogy a résztvevők részletesebb képet kapjanak a kiadók és a könyvpiac működéséről. Az igazán jó írások pedig akár meg is jelenhetnek a kiadó print vagy online felületein.

Működik tehetséggondozás a kurzus keretein túl is? Hogyan tudjátok segíteni a tehetségek „karrierét”?

M.L: – Új látásmódú, tehetséges, kreatív és szorgalmas szerzőkre mindig, mindenütt szükség van, és ha valaki ilyen, akkor az megtalálhatja az utat a megjelenéshez. Az Elle-ről sokszor hallottam már, hogy „oda nem lehet bekerülni”, ami egyáltalában nem igaz, ha valaki jól megírt, érdekes cikket hoz, annak csak örülünk. A legfrissebb, márciusi számunkban is megjelent egy olyan riport, amelynek a szerzőjét, Mészégető Marcsit a legutóbbi kreatív írás kurzuson ismertem meg.

A jelentkezésről

A minimum 10, de maximum 15 fős kurzusra önéletrajzzal és motivációs levéllel jelentkezhetsz a [email protected] mail címen március 30-a éjfélig. A tanfolyam munka és baba mellett is beütemezhető: április 11-től kezdődik és június 6-án ér véget, az órák minden szombaton 10-től 14:30-ig tartanak.A kurzus tematikájáról és a jelentkezés feltételeiről további infó: Centrál Médiaakadémia

Fotó: Emmer László