Baba

Az út szélén szült, miután 40 percet várt a mentőkre, Győrfi Pál szerint egy szó sem igaz ebből

Egy baranyai család azt állítja, hogy negyven percet vártak a mentőkre, akik megalázó módon viselkedtek velük és anya végül segítség nélkül szült az út szélén. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint semmi nem igaz a történetből.
2023. Szeptember 04.
mentők
Kép: Getty Images

Még júliusban kocsival indult szülni a baranyai család, de a vajúdás felgyorsult, ekkor az apa hívta a mentőket.  Az apa, az ATV-nek elmondta, hogy folyamatosan tartotta a kapcsolatot a diszpécserrel, aki azt mondta neki, hogy ne csináljon semmit. Mikor megszületett a kicsi, akkor mondta, hogy tegyék az anya mellkasára és takarják be.

“Egy mentőben nem utazhat az újszülött meg az anyuka baleset miatt, ezért elküldték a két mentőt. Szinte egyszerre értek oda a helyszínre, a hívástól kb. negyven perc volt mire kiérkeztek” – mesélte az édesapa. A kicsit és az anyukát Pécsre vitték. Az apa azt is elmondta, hogy az út szélén, mindenki előtt, ruhátlanul tették a mentőbe a feleségét.  Azt apa úgy fogalmazott, hogy a mentősök „a helyzethez képest megalázó és emberségüket sértő módon jártak el”.

Erre válaszolt vasárnap kora délután Győrfi Pál a 24.hu-nak megküldött levelében. Mint írta, az ATV riportjának egyetlen állítása sem igaz.

Győrfi szerint:

  • A mentők 12 percen belül a helyszínen voltak.
  • Szakszerű ellátásban részesítették a kismamát és az újszülöttet, akiket a szakma szabályai szerint szállítottak kórházba.
  • A „mindenki előtt, ruhátlanul tettek a mentőbe” állítás „szemenszedett hazugság”.
  • Az apa a kórházi átadáskor külön köszönetet mondott az ellátást végző mentőknek.

Győrfi hozzáteszi: a hírt a „mentők elleni, politikai célú, alaptalan és szándékos lejáratási kísérletként” értelmezik és visszautasítják.