Baba

Babanevek, amik azt jelentik, béke

Mindig is pozitív jelentést hordoztak ezek a nevek, most azonban különösen lényegessé vált az üzenetük!
2022. Március 07.
Békét hozó neve lányoknak és fiúknak (Fotó: Getty Images)

A béke mindig fontos volt, manapság azonban különösen felértékelődött és az eddiginél is nagyobb szükség lenne rá a világban.  Az alábbi anyakönyvezhető lány- és fiúnevek mind-mind békét és nyugalmat sugároznak, ezért – még ha némelyikük hangzása szokatlan is lehet – érdemes ezeket is felvenni a listára, ha névkeresésben vagytok.

Békét hozó lánynevek

Béke – ennél a csodás, magyar eredetű névnél keresve sem találnánk “békésebb” nevet, ami pontosan azt jelenti, aminek látszik. Elszórtan előforduló keresztnév, aminek január 5-re esik a névnapja. Kicsit elvontabban, mégis a békére emlékeztet még a szintén magyar eredetű, kislányoknak adható Galamb és Gerle név is.

Fernanda – ez a germán-spanyol-latin eredetű név egyszerre jelent merészséget, védelmet és békét. Rendkívül ritka névnek számít, hazánkban csak elvétve találkozhatunk vele.

Friderika – német eredetű név, ami békét és hatalmat jelent. Ez a német Friedrich férfi név női megfelelője, Magyarországon rendkívül ritkán választják a szülők a kislányuknak. Rövidült formája, a Frida is hasonló jelentéssel bír és itthon is használható.

Galina – görög-orosz lánynév, ami annyit tesz békés, nyugodt, csendes természetű. Ezt is rendkívül ritka névként tartják számon, így nem kell attól tartani, hogy gyakran találkozik majd névrokonával a békét hirdető kislányotok!

Velmira – szláv eredetű női név, ami azt jelenti nagy, hatalmas, békés. Csak elszórtan fordul elő, pedig ha többen ismernék, biztos gyakoribb lenne, hiszen a hangzása mellett a jelentése is nagyon szép, ráadásul kislányoknak és felnőtteknek is jól áll!

Békét hozó fiúnevek

Axel – erről a héber-dán-svéd névről sokan – tévesen – azt hiszik, hogy az Alex névből ered, pedig nem erről van szó! A svéd és dán nyelven is a béke atyját jelentő Absolon névből alakult ki, ami szintén anyakönyvezhető itthon, csak épp nem sokan élnek a lehetőséggel. 

Fernandó – germán-latin-olasz eredetű fiúnév, ami azt jelenti béke, védelem, merész. Választható Fernándó helyesírással is, de még így sem találkozunk vele túl gyakran. 

Frederik – német eredetű utónév, ami azt jelenti békés, nyugodt természetű. Ez sem sorolható a gyakori nevek közé (rendkívül ritkán esik erre a szülők választása), még úgy sem, hogy kissé szokatlan helyesírással, Frederíkó-ként is anyakönyvezhető.

Salamon – héber, bibliai eredetű név, ami azt jelenti békés, szelíd természetű. Meglehetősen elterjedt a köztudatban, az írásmódja is egyszerű, mégsem választják sokan, pedig a béke hirdetése mellett még a bölcsesség is szorosan kapcsolódik ehhez a névhez. 

Szigfrid – német eredetű név, ami egész pontosan annyit tesz: a béke győzelme. Csak elszórtan fordul elő, pedig Móra Ferenc mesehőse, Csontos Szigfrid minden bizonnyal sokat tett azért, hogy növelje a népszerűségét!