Baba

Babaúszás: Remek szórakozás vagy vízbefojtási kísérlet?

A magyar úszásoktatók nagy része nincs jó véleménnyel a babaúszásról, és ha tehetik, inkább lebeszélik róla a fiatal anyukákat.
2007. November 10.

Perjámosi Kata, a Jövő SC úszóedzője: Amikor a szülők odahozzák a gyereküket, és azt mondják, nem lesz gond vele, gyorsan meg fog tanulni úszni, hiszen korábban már jártak vele babaúszásra, mi már fogjuk a fejünket. Egy víziszonyos gyereket sokkal könnyebb megtanítani úszni, mint azt, akiben a babaúszáson rögzítettek egy csomó reflexet, amire később az úszás során nem lesz szüksége! A legtöbb babaúszás-tanfolyam a kisbabák búvárreflexére épít, hiszen ha egy pár hónapos gyereknek vizet fröcskölnek az arcába, azonnal visszatartja a lélegzetét a rémülettől, és ilyenkor biztonságosan lehet levinni a víz alá, nem fog levegőt venni. De nem is fújja ki a levegőt! Pedig az úszás során nagyon fontos a helyes légzéstechnika!

A babaúszás célja bizonyos reflexek rögzítése, amelyeket jobb lenne a növekedéssel együtt elhagyni, hiszen az úszás már tudatos dolog, ahol az ősi reflexek csak hátráltatnak. A vízbe nyomott kisbaba például automatikusan felcsapja a fejét, míg úszás közben pont ellenkezőleg kéne tennie. Akár egy évbe is telhet, míg rászoktatjuk erre. A víz alá nyomás központi kérdés. Van, ahol kiveszik a gyereket a szülő kezéből, és úgy merítik alá, van, ahol kötelező megcsinálni, annyiszor, ahányadik alkalommal ott járnak. Pedig a víz, és különösen a víz alatti világ a kicsi számára kellemes feloldása lehetne a szárazföldön átélt folyamatos tehetetlenség-érzésnek.

Ruzsonyi Ágnes, a Kalovits-program vezetője: Nem szabad elfelejteni, hogy a babaúszás nem az úszásoktatásról szól! Azoknak a gyerekeknek, akik sokat vannak vízben, jobban fejlődik a mozgásuk, a logikai gondolkodásuk, és stabilabb az idegrendszeri fejlődésük. Emellett persze legtöbbjük úszni is megtanul. Az én lányom egyévesen már egyedül úszott, és többet volt víz alatt, mint felette. De ha egy szülő hosszú távon gondolkodik, és szeretné, ha gyereke valóban megtanulna úszni, akkor érdemes kifaggatni a tanfolyam vezetőit, nekik mennyi időre szól a szakmai tervük. Ha csak pár hónapos laza lubickolásban gondolkodnak, akkor tényleg jobban jár a szülő, ha el se kezdi a tanfolyamot! Mi azonban valódi úszótanfolyamokat is szervezünk nagyobb gyerekeknek, és a kettő közti átvezetést is vállaljuk. Sokan kérdezik, nem túl késő-e már elhozni a gyereküket, mert elmúlt féléves, és nincs már meg a búvárreflexe. Én mindig elmondom, hogy mi nem a reflexekre építünk, ezért bármikor el lehet kezdeni hozzánk járni! Már a pár hónapos gyerekkel is megbeszéljük, hogy mi fog következni, hogy most lemegyünk a víz alá, és ha tiltakozik, vagy ha a szülőnek ellenérzései vannak, akkor ezt nem kell megtenniük! A nagyobb, egy-két éves gyerekek szabad akaratukból mennek a víz alá, például buborékokat fújni. Azért jobb babaúszással kezdeni, mert hároméves kor alatt nem lehet a gyerekeket valódi úszástanfolyamra beíratni, hiszen nem tudja még megfelelően összerendezni a mozgását. De azért a kicsiket sem kell távol tartani a víztől, hiszen annyira élvezik!

Forrás: Kismama magazin