Baba

Befolyásolhatja a koronavírus-fertőzés tüneteit a BCG-oltás?

Egy új holland kutatás eredményei szerint a BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit.
2020. Augusztus 10.
Befolyásolhatja a koronavírus-fertőzés tüneteit a BCG-oltás? (Fotó: Getty Images)

Az eredetileg a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG-oltás (Bacille Calmette-Guérin) más betegségek ellen is védő hatásait, az “edzett immunrendszert” vizsgálta Mihai Netea, a hollandiai Nijmegenben lévő Radboud Egyetem belgyógyász professzora és kutatócsoportja a 300BCG elnevezésű projektben – írja az MTI.

A Cell Reports Medicine-ben megjelent tanulmány egészséges önkénteseket vizsgált, akik az elmúlt öt évben – még a SARS-CoV-2 világjárvány előtt – kaptak BCG-oltást, míg a kontrollcsoport nem volt beoltva.

A kutatás során eredetileg az immunválaszok különbségeire voltak kíváncsiak, de a világjárvány kitörésével azt is elkezdték vizsgálni, hogy a Covid-19 tüneteire van-e hatása a vakcinának.

A két csoport összevetéséből kiderült, hogy a koronavírus-járvány hollandiai első hulláma idején a beoltottaknak nem volt több tünetük, nem voltak gyakrabban és súlyosabban betegek, mint az oltatlanok.

A tudósok az adatokat óvatosan, de pozitívnak értékelték – 2020 márciusa és májusa között kevesebb volt a beteg és az extrém kimerültségről beszámoló a BCG-vakcinával immunizáltak csoportjában, mint a kontrollcsoportban. A kutatók hangsúlyozták, hogy ezt várták is a BCG ismert hosszú távú hatásai miatt. Óvatosságra intettek azonban abban a kérdésben, hogy hasznos-e a vakcina a Covid-19 ellen: “Ezt a számos, folyamatban lévő kutatásnak kell meghatároznia” – fogalmazott Netea professzor.

Forrás: MTI