Baba

Betegtájékoztató: információk a felhasználó számára

Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió, 10 kg-nál nagyobb testtömegű (1 évesnél idősebb) gyermekek, serdülőkorúak és felnőttek kezelésére, ibuprofén
2014. Április 25.

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

– Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

– További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

– Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

– Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak:

– gyermekek esetén 3 napon belül

– serdülőknél és felnőtteknél láz kezelése esetén 3 napon belül, fájdalomcsillapítás esetén 4 napon belül.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (nem szteroid gyulladáscsökkentő, NSAID).

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió az alábbiak rövidtávú, tüneti kezelésére szolgál:

– enyheközepes fájdalom, például fogfájás, fejfájás,

– láz.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 10 kg-nál nagyobb testtömegű (1 évesnél idősebb) gyermekek, serdülőkorúak és felnőttek kezelésére szolgál.

2. Tudnivalók a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót

– ha allergiás (túlérzékeny) az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

– ha korábban, acetilszalicilsav vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő bevételét követően már előfordult hörgőgörcs, asztmás roham, az orrnyálkahártya duzzanata (rinitisz), angioödéma vagy bőrreakció (csalánkiütés),

– ha tisztázatlan eredetű vérképzési zavarok állnak fenn,

– ha a kórtörténetben korábbi NSAID-kezeléssel összefüggő gyomor-bélrendszeri vérzés vagy perforáció szerepel,

– aktív vagy a kórelőzményben szereplő visszatérő gyomorfekély vagy nyombélfekély vagy vérzés (két vagy több különálló, bizonyított fekélyes vagy vérzéses epizód) fennállása esetén.

– agyvérzés vagy más aktív vérzés fennállása esetén,

– súlyos máj- vagy vesekárosodás, vagy súlyos szívelégtelenség esetén,

– súlyos (hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel miatti) kiszáradás fennállása esetén,- a terhesség utolsó három hónapjában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A mellékhatások csökkentése érdekében a készítményt a lehető legrövidebb ideig, a legkisebb hatékony napi dózisban kell alkalmazni.

A gyomor-bélrendszerrel kapcsolatos biztonságossági megfontolások

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió egyéb NSAID-okkal, például COX2 gátlókkal (ciklooxigenáz-2 szelektív gátlók) történő egyidejű alkalmazását kerülni kell.

Időskorúak:

Időskorúak esetében gyakrabban alakulnak ki mellékhatások az NSAID-készítmények alkalmazásával összefüggésben, különösen gyomor-bélrendszeri vérzés és perforáció, ami halálos is lehet.

Tápcsatornavérzés, fekély vagy perforáció:

Valamennyi NSAID-készítménnyel kapcsolatban beszámoltak (ritkán halálos kimenetelű) gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy perforáció előfordulásáról, amely a kezelés bármely időszakában jelentkezhet figyelmeztető tünettel vagy anélkül, akár olyan esetben is, amikor a kórelőzményben nem szerepel gyomor-bélrendszeri esemény.

A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás kialakulásának kockázata nő a nem szteroid gyulladásgátlók adagjának emelésével azoknál a betegeknél, akiknek kórelőzményében fekélybetegség szerepel, különösen, ha az vérzéssel vagy perforációval szövődött (lásd 2. pont:”Ne alkalmazza a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió” részt), valamint időskorúaknál. Ezeknél a betegeknél a kezelést a lehető legalacsonyabb dózissal kell kezdeni.

Esetükben megfontolandó a gyomorvédő szerekkel (például mizoprosztollal vagy protonpumpa-gátlókkal) történő egyidejű kezelés, továbbá azoknál a betegeknél is, akik kis dózisú acetilszalicilsav-kezelésre szorulnak, vagy a gyomor-bélrendszeri kockázatot feltehetőleg fokozó egyéb gyógyszert szednek.

Ha az Ön kórelőzményében gyomor-bélrendszeri mellékhatások szerepelnek, különösen, ha Ön időskorú, akkor minden szokatlan hasi tünetet (különösen a gyomor-bélrendszeri vérzést) jelentenie kell, főként a kezelés kezdeti szakaszában.

Fokozott óvatosság ajánlott, ha egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozzák a vérzés vagy a fekély kialakulásának kockázatát, például a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok, véralvadásgátlók például a warfarin, a (többek között depresszió kezelésére szolgáló) szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI), vagy a vérlemezkék összecsapzódását gátló véralvadásgátlók, például az acetilszalicilsav (lásd 2. pont: “A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek” részt).

Ha a kezelés során gyomorvérzés vagy gyomorfekély lép fel, akkor a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió történő kezelést azonnal le kell állítani.

NSAID-készítmények csak fokozott körültekintéssel adhatók, ha a kórtörténetben gyomor-bélrendszeri betegség (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség) szerepel, mivel ezen betegségek fellángolását okozhatják (lásd 4 pont).

A szív- és érrendszerre, valamint az agyi keringésre gyakorolt hatások

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióhoz hasonló gyógyszerek alkalmazása szívroham (szívinfarktus) vagy szélütés kismértékben fokozott kockázatával járhat. A kockázatok nagyobb valószínűséggel állnak fenn nagyobb dózisok és hosszan tartó kezelés esetén. Az ajánlott napi adagot vagy kezelési időtartamot (gyermekek esetében 3 nap, serdülőkorúaknál és felnőtteknél láz esetén 3 nap, fájdalom esetén 4 nap) nem szabad túllépni.

Amennyiben szívproblémái vannak, szélütésen esett át, vagy úgy gondolja, hogy fokozott kockázatnak van kitéve ilyen betegségek szempontjából (ha például magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), beszélje meg a kezelést orvosával vagy gyógyszerészével.

Bőrreakciók

Nagyon ritkán súlyos, néhány esetben végzetes kimenetelű, bőrpírral és hólyagosodással járó bőrreakciók (exfoliatív dermatitisz, Stevens–Johnson-szindróma és toxikus bőrelhalás, úgynevezett toxikus epidermális nekrolízis vagy Lyell-szindróma) kialakulásáról számoltak be nem-szteroid gyulladásgátlók alkalmazása során (lásd 4. pont). Valószínűleg ezeknek a reakcióknak a terápia korai szakaszában a legnagyobb a kockázata: az esetek legnagyobb részében a reakció a kezelés első hónapjában lépett fel. Bőrkiütés, nyálkahártya-károsodás vagy a túlérzékenység bármely egyéb tünetének első megjelenésekor a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióval történő kezelést meg kell szakítani, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Bárányhimlő (varicella) esetén a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása kerülendő.

Egyéb információk

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió csak orvossal történő konzultáció után alkalmazható:

– veleszületett vérképzési zavarok (akut intermittáló porfíria) esetén.

– bizonyos immunrendszeri betegségekben (szisztémás lupusz eritematózus vagy kevert kötőszöveti betegség esetén).

Különösen gondos orvosi felügyelet szükséges az alábbi esetekben:

– vesekárosodás esetén,

– májkárosodás esetén,

– kiszáradásban (dehidrációban),

– közvetlenül nagy sebészeti műtétek után,

– allergia (például egyéb gyógyszerekre fellépő bőrreakciók, asztma, szénanátha), az orrnyálkahártya idült duzzanata vagy a légutak krónikus szűkületével járó tüdőbetegség fennállása esetén fokozott a túlérzékenységi reakciók kockázata.

Nagyon ritkán súlyos akut túlérzékenységi reakciókat (például anafilaxiás sokkot) észleltek.A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió beadása után a súlyos túlérzékenységi reakció első jelére le kell állítani a kezelést. Bármilyen orvosi kezelést a tüneteknek megfelelő szakorvosnak kell elkezdenie.

Az ibuprofén, a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió hatóanyaga, ideiglenesen gátolhatja a vérlemezke-funkciót (trombocita-aggregációt). Ezért a véralvadási zavarban szenvedő betegeknél szigorú és rendszeres ellenőrzés szükséges.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió tartós alkalmazása esetén a májenzimek, a vesefunkció és a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges.

Ha a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása során bármilyen sebészi beavatkozás előtt áll, tájékoztassa erről az orvost vagy a fogorvost.

Amennyiben már szed más fájdalom-, illetve lázcsillapító gyógyszereket vagy antibiotikumokat is, akkor a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót csak kezelőorvosa utasítására szedheti.

Ha súlyos egészségügyi problémája van és/vagy rendszeresen gyógyszert szed, akkor a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

A fejfájásra alkalmazott bármilyen fájdalomcsillapító gyógyszer hosszantartó alkalmazása esetén a fejfájás súlyosbodhat. Ilyen esetben vagy ennek gyanúja esetén orvossal kell konzultálnia, és a kezelést abba kell hagyni. A túlzott gyógyszerhasználat okozta fejfájásra gondolni kell azoknál a betegeknél, akiknél a fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (miatt) gyakori vagy mindennapos fejfájás jelentkezik.

Általában véve a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése, különösen több fájdalomcsillapító hatóanyag kombinációja esetén, a veseelégtelenség kockázatával járó tartós vesekárosodáshoz (úgynevezett analgetikum nefropátiához) vezethet.

Az NSAID-ok, például az ibuprofén, elfedhetik a fertőzés és a láz tüneteit.

Gyermekek

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió nem javasolt 1 évnél fiatalabb vagy 10 kg testtömeg alatti gyermekek kezelésére.

Egyéb gyógyszerek és a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióFeltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön vagy a kezelni kívánt gyermek jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Mit kell elkerülnie a gyógyszer szedése során?

Egyes gyógyszerek, például a véralvadásgátlók (vérrögképződés elleni) készítmények (például acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin), bizonyos magas vérnyomás elleni szerek (ACE-gátlók, például kaptopril, béta-receptor blokkolók, angiotenzin-II gátlók), valamint egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják az ibuprofén hatását, illetve az ibuprofén befolyásolhatja azok hatásait. Mindezek miatt mindig kérje ki orvosa tanácsát, ha az ibuprofént más gyógyszerekkel együtt alkalmazza.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió (a szív erősítésére szolgáló) digoxinnal, (görcsrohamok kezelésére szolgáló) fenitoinnal vagy (bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló) lítiummal egyidejűleg alkalmazva emelheti e gyógyszerek koncentrációját a vérben. Az előírás szerinti (legfeljebb 4 napig tartó) alkalmazása esetén általában nincs szükség a szérum lítium-, digoxin- és fenitoinszint ellenőrzésére. A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió hatására a vízhajtók (diuretikumok) és magas vérnyomás kezelésére szolgáló (vérnyomáscsökkentők) gyógyszerek hatása gyengülhet, valamint a vesére gyakorolt lehetséges kockázat fokozódhat.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió csökkentheti az ACE-gátlók (szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek) hatását. Ezen kívül egyidejű alkalmazás esetén a veseműködési zavar fokozott kockázata is fennáll.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió és a káliummegtartó diuretikumok (bizonyos típusú vízhajtók) egyidejű alkalmazása során emelkedhet a vér kálium szintje.

A gyomor-bélrendszeri fekélyek vagy vérzés kockázata fokozott, ha a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót glükokortikoidokkal vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozó egyéb gyulladásgátlókkal egyidejűleg alkalmazzák.

Vérlemezke összecsapódást gátló szerek és bizonyos depresszió elleni szerek (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) fokozhatják a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.

Ha a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót 24 órával metotrexát adagolása után vagy azt megelőzően alkalmazzák, akkor megnőhet a metotrexát koncentrációja, és fokozódhatnak a nemkívánatos hatások.

Ciklosporin (transzplantált szerv kilökődésének megelőzésére, valamint reumás betegségek kezelésére szolgáló szer) és bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek egyidejű alkalmazása esetén nagyobb a vesekárosodás kockázata. Ennek megfelelően ez a hatás a ciklosporin/ibuprofén semmilyen kombinációja esetén nem zárható ki.

Probenecid és szulfinpirazon tartalmú (köszvény elleni) gyógyszerek késleltethetik az ibuprofén kiürülését. Ez a szervezetben az ibuprofén felhalmozódásához vezet, és a mellékhatások fokozódásával járhat.

Az NSAID-készítmények fokozhatják az antikoagulánsok, például a warfarin hatásait. E gyógyszerek kombinálása esetén javasolt a véralvadási paraméterek rendszeres ellenőrzése.

Klinikai vizsgálatok kölcsönhatásokat mutattak ki az NSAID típusú gyógyszerek és a szulfonilureák (a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek) között. Bár ezidáig nem írtak le kölcsönhatást az ibuprofén és a szulfonilureák között, egyidejű alkalmazáskor elővigyázatosságból ajánlott a vércukorszintek rendszeres ellenőrzése.

Takrolimusz: a két gyógyszer egyidejű alkalmazása esetén fokozott a vesekárosodás kockázata.

Zidovudin: zidovudin és ibuprofén egyidejű alkalmazása esetén HIV-pozitív hemofíliás (vérzékeny) betegeknél fokozódhat az ízületi vérömlenyek (a hemartrózisok) és a bőrbevérzések (a hematómák) kialakulásának kockázata.

Kinolon antibiotikumok: a két gyógyszer egyidejű alkalmazása esetén fokozódhat a görcsrohamok kialakulásának kockázata.

CYP2C9-gátló szerek: Az ibuprofén CYP2C9-gátló szerekkel történő egyidejű alkalmazása növelheti az ibuprofén (mint CYP2C9-szubsztrát) expozícióját. Vorikonazollal és flukonazollal (CYP2C9-gátlók) végzett vizsgálatban az S(+) ibuprofén expozíció körülbelül 80-100%os emelkedését mutatták ki. Erős CYP2C9-gátlók egyidejű alkalmazása esetén mérlegelni kell az ibuprofén adagjának csökkentését, különösen nagydózisú ibuprofén és vorikonazol vagy flukonazol együttadása esetén.

Amennyiben a fenti gyógyszerek közül bármelyiket szedi, a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióval történő kezelés során az alkoholfogyasztás kerülendő.Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség

Tájékoztassa orvosát, ha teherbe esik a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióval történő kezelés során. A terhesség utolsó 3 hónapjában ne szedje ezt a gyógyszert! A terhesség első 6 hónapja során kerülje a gyógyszer alkalmazását, kivéve, ha orvosa máshogyan nem tanácsolja.

Szoptatás

Az ibuprofén és lebomlási termékei csak kis mennyiségben jutnak át az anyatejbe. Mivel ezidáig nem ismert a szoptatott csecsemőkre gyakorolt káros hatás, ezért általában nem szükséges a szoptatás felfüggesztése az ibuprofén rövid távú, javasolt dózisban történő alkalmazása során.

Termékenység

A gyógyszer olyan (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők) csoportjába tartozik, amely károsíthatja a női termékenységet. A hatás visszafordítható a gyógyszer abbahagyásával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása során mellékhatásként fáradékonyság és szédülés fordulhat elő. Emiatt a reakciókészség egyes esetekben megváltozhat, és a közúti forgalomban való aktív részvételhez, valamint a gépek kezeléséhez szükséges képességek károsodhatnak. Ez különösen érvényes alkohollal történő kombináció esetén. Nem lesz képes elég gyorsan és megfelelően reagálni váratlan és hirtelen bekövetkező eseményekre. Amennyiben érintik Önt a mellékhatások, ne vezessen autót, illetve egyéb gépjárművet, ne kezeljen gépeket, és ne végezzen veszélyes tevékenységeket.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió nátriumot és maltit-szirupot tartalmaz

Ez a gyógyszer 7,5 ml-enként (a legnagyobb egyszeri dózis) 1,74 mmol (39,90 mg) nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni nátriumszegény diétát tartó betegek esetében.

Ez a gyógyszer maltit-szirupot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy Ön vagy a kezelni kívánt gyermek bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót?

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót mindig a betegtájékoztatóban foglaltaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha a kezelőorvosa másként nem rendeli, a Brufen cukormentes 40 mg/ml cukormentes belsőleges szuszpenzió javasolt adagja:

Testtömeg (életkor) Egyszeri adag Teljes napi adag
10-15 kg

(csecsemők/1-3 éves gyermekek)

100 mg ibuprofén

(2,5 ml szuszpenziónak felel meg)

300 mg ibuprofén

(7,5 ml szuszpenziónak felel meg)

16-19 kg

(4-5 éves gyermekek)

150 mg ibuprofén

(3,75 ml szuszpenziónak felel meg)

450 mg ibuprofén

(11,25 ml szuszpenziónak felel meg)

21-29 kg

(6-9 éves gyermekek)

200 mg ibuprofén

(5 ml szuszpenziónak felel meg)

600 mg ibuprofén

(15 ml szuszpenziónak felel meg)

30-39 kg

(10-11 éves gyermekek)

200 mg ibuprofén

(5 ml szuszpenziónak felel meg)

800 mg ibuprofén

(20 ml szuszpenziónak felel meg)

≥40 kg

(≥12 éves serdülőkorúak és felnőttek)

200-400 mg ibuprofén

(5-10 ml szuszpenziónak felel meg)

1200 mg ibuprofén

(30 ml szuszpenziónak felel meg)

Gyermekeknek és serdülőkorúaknak a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót a testtömeg (ttkg) alapján kell adagolni, az egyszeri dózis általában 7–10 mg/ttkg, a maximális napi dózis pedig 30 mg/ttkg.Az egyes adagok alkalmazása között legalább 6 órának el kell telnie.

Ne lépje túl a javasolt adagot!

A gyógyszer nem javasolt 1 évnél fiatalabb vagy 10 kg testtömeg alatti gyermekek kezelésére.

Szájon át történő alkalmazásra.

A csomag tartalmaz egy 5 ml-es szájfecskendőt (0,25 ml-es beosztással ellátva).

Az üveget felhasználás előtt erőteljesen rázza fel!

A belsőleges szuszpenzió étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. Érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót étkezés közben bevenni.

Amennyiben túl erősnek vagy túl gyengének érzi a Brufen cukormentes 40 mg/ml cukormentes belsőleges szuszpenzió hatását, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelés időtartama

Kizárólag rövid távú használatra.

Ha a gyermek tünetei súlyosbodnak, vagy több mint 3 napig fennállnak, forduljon orvoshoz.Amennyiben serdülők, illetve felnőttek esetében a tünetek súlyosbodnak, vagy a készítmény alkalmazása láz esetén több mint 3 napig, illetve fájdalom esetén több mint 4 napig szükséges, orvoshoz kell fordulni.

Ha az előírtnál több Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót alkalmazott

Amennyiben a túladagolás bármely tünetét, például fejfájást, szédülést, eszméletvesztést (gyerekeknél görcsrohamokat is), hasi fájdalmat, hányingert, hányást, gyomor-bélrendszeri vérzést, máj- és veseműködési zavart, vérnyomásesést, csökkent légzést (légzésdepressziót) vagy cianózist (az ajkak vagy a bőr kékes elszíneződését) tapasztalja, akkor hagyja abba az ibuprofén szedését, és forduljon orvoshoz.

Ha elfelejtette bevenni a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazásátHa bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A nemkívánatos hatások alábbi felsorolása az ibuprofén kezelés során jelentett minden mellékhatást tartalmaz, még a reumás betegek nagy dózisú, tartós kezelése során előfordult mellékhatásokat is.A megállapított gyakoriságok – a nagyon ritka előfordulástól eltekintve – rövidtávú szájon át történő adagolás esetén maximum naponta 1200 mg-os ibuprofén (a maximális napi adag = 30 ml Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió felnőttek és 12 év feletti serdülőkorúak esetén), míg végbélkúp formájában alkalmazva maximum naponta 1800 mg-os napi adag rövid távú használatára vonatkoznak.

Az alábbi mellékhatások esetén figyelembe kell venni, hogy azok javarészt dózisfüggőek és egyénenként változóak.

A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások gyomor-bélrendszeri jellegűek.

Gyomor/nyombél (peptikus) fekélyek perforáció vagy gyomor-bélrendszeri vérzés fordulhat elő, amely – főként időskorúak esetében – akár halálos is lehet (lásd 2 pont: “A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” részt).

Az alkalmazást követően hányinger, hányás, hasmenés, puffadás, székrekedés, emésztési zavarok, hasi fájdalom, fekete színű széklet, vérhányás, fekélyes sztomatitisz (a szájnyálkahártya fekélyes gyulladása) előfordulásáról, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség súlyosbodásáról (lásd 2 pont: “A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” részt) számoltak be.

Kevésbé gyakran a gyomornyálkahártya gyulladását (gasztritiszt) is észlelték.

A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióhoz hasonló gyógyszerek alkalmazása szívinfarktus (“miokardiális infarktus”) vagy a szélütés kismértékben fokozott kockázatával járhat.

Ödémáról, magas vérnyomásról és szívelégtelenségről számoltak be NSAID-készítményekkel végzett kezeléssel összefüggésben.

Gyakori (100 betegből 1-10-et érint)

– Gyomor- és bélrendszeri panaszok, például gyomorégés, hasi fájdalom, émelygés, hányás, puffadás, hasmenés, székrekedés és csekély mértékű gyomor-bélrendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetben vérszegénységet is okozhatnak.

Nem gyakori (1000 betegből 1-10-et érint)

– Néha vérzéssel és a gyomor- vagy bélfal átfúródásával járó gyomor- vagy bélfekélyek. A szájnyálkahártya fekélyképződéssel járó gyulladása (fekélyes sztomatitisz), vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség súlyosbodása, gyomornyálkahártya gyulladás (gasztritisz).

Jelentős fájdalom a has felső részében, vérhányás, véres vagy fekete színű széklet esetén abba kell hagynia a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia.

– Központi idegrendszeri zavarok, például fejfájás, szédülés, álmatlanság, nyugtalanság, ingerlékenység vagy fáradékonyság.

– Látászavarok. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, és a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását abba kell hagyni.

– Bőrkiütéssel és viszketéssel járó túlérzékenységi reakciók, asztmás rohamok (esetlegesen vérnyomáseséssel együtt). Ebben az esetben azonnal forduljon orvosához, és hagyja abba a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását.

– Különböző bőrkiütések.

Ritka (10 000 betegből 1-10-et érint)

– A veseszövet károsodása (papilláris nekrózis), különösen hosszan tartó alkalmazás esetén, emelkedett szérum húgysav-szint.

– Fülcsengés (tinnitus).

Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1-et érint)

– Szívdobogás, szívelégtelenség, szívroham (szívinfarktus).

– Nyelőcső-gyulladás (öszofagitisz), hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz), membránszerű szűkületek kialakulása a vékonybélben és a vastagbélben (diafragmaszerű tápcsatorna striktúrák).

– Csökkent vizelet kiválasztás, vízvisszatartás a szervezetben, azaz vizenyő (ödéma) képződés, főleg magas vérnyomásban szenvedő betegeknél vagy károsodott veseműködés esetén. Nefrózis szindróma (vízfelhalmozódás a szervezetben [ödéma], és kifejezett fehérjeürítés a vizeletben), gyulladásos vesebetegség (interszticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséggel társulhat. Ha a fenti tünetek jelentkeznek vagy súlyosbodnak, abba kell hagyni a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazását, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

– Májműködési zavar, májkárosodás, főleg huzamosabb ideig történő alkalmazás esetén, májelégtelenség, heveny májgyulladás (akut hepatitisz).

– Vérképzési zavarok (anémia, leukopénia, trombocitopénia, páncitopénia, agranulocitózis).Korai jelek lehetnek: láz, a torokfájás, a felületes fekélyképződés a szájüregben, influenzaszerű tünetek, kifejezett fáradékonyság, orrvérzés és bőrvérzések. Ha a fentiek bármelyike előfordul, azonnal hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ne adagoljon magának semmilyen fájdalom-, illetve lázcsillapító gyógyszert.

– Súlyos bőrreakciók, például bőrkiütések bőrpírral és hólyagképződéssel (például Stevens–Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis vagy Lyell szindróma), hajhullás (alopécia).

Rendkívüli esetben bárányhimlő fertőzés során súlyos bőrfertőzés és lágyszöveti komplikációk alakulhatnak ki (lásd a “Fertőző betegségek és parazitafertőzések” című részt).

– A fertőzéssel kapcsolatos gyulladások súlyosbodását (például nekrotizáló faszciitisz) kialakulását is leírták bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek (olyan nem szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek közé a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió is tartozik) alkalmazásával egyidejűleg.

Ha a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió alkalmazása során gyulladás tünetei (bőrpír, duzzanat, kimelegedés, fájdalom, láz) jelentkeznek, illetve súlyosbodnak, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz.

– Magas vérnyomás (artériás hipertónia).

– Steril agyhártyagyulladás jelei, például erős fejfájás, hányinger, hányás, láz, tarkókötöttség vagy a tudat elhomályosodása. Úgy tűnik, hogy bizonyos immunrendszeri betegségekben (szisztémás lupusz eritematózuszban vagy kevert kötőszöveti betegségben) szenvedő betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

– Súlyos általános túlérzékenységi reakciók. Tünetei lehetnek: az arc-, a nyelv- és a gége duzzanata a légutak beszűkülésével, légszomj, szapora szívverés, a vérnyomásesés, akár az életveszélyes sokkos állapot kialakulásáig.

Amennyiben a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalja, amelyek akár a gyógyszer legelső alkalmazása esetén is jelentkezhetnek, azonnali orvosi beavatkozásra van szüksége. – Pszichotikus reakciók, depresszió.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenziót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Az első felbontás után a gyógyszer szobahőmérsékleten 6 hónapig stabil marad.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információkMit tartalmaz a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióA készítmény hatóanyaga az ibuprofén.1 ml belsőleges szuszpenzió 40 mg ibuprofént tartalmaz.Egyéb összetevők:Nátrium-benzoát, vízmentes citromsav, nátrium-citrát, szacharin-nátrium, nátrium-klorid, hipromellóz, xantán gumi, maltit szirup, glicerin, taumatin, eper aroma (természetes aromákkal azonos anyagokat, természetes aromákat, kukorica-maltodextrint, trietil-citrátot, propilénglikolt és benzil-alkoholt tartalmaz), tisztított víz.Milyen a Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió külleme és mit tartalmaz a csomagolásA Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió fehér vagy csaknem fehér viszkózus szuszpenzió. A Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekbiztonsági zárral ellátott 30 ml-es, 100 ml-es, 150 ml-es és 200 ml-es műanyag tartályban kerül forgalomba.Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.A pontos adagolás érdekében egy 5 ml-es, 0,25 ml-es beosztással ellátott, szájon át történő alkalmazásra szolgáló polipropilén szájfecskendő is található a csomagolásban.A forgalomba hozatali engedély jogosultja:Abbott Laboratories (Magyarország) Kft.H-1095 BudapestLechner Ödön fasor 7MagyarországGyártó:Farmasierra Manufacturing, S.L.Ctra. De Irún km 26, 20028700 San Sebastian de los Reyes – MadridSpanyolországOGYI-T-22073/03 1×100 ml PET tartály+szájfecskendőOGYI-T-22073/04 1×200 ml PET tartály+szájfecskendőEzt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:Csehország BRUFEN JUNIOR 200 mg/5 ml perorální suspenzeNémetország Brufen 40 mg/ml Suspension zum EinnehmenMagyarország Brufen cukormentes 40 mg/ml belsőleges szuszpenzióLengyelország Brufen Forte, 40 mg/ml, zawiesina doustnaPortugália Brufen Sem Açúcar, 40 mg/ml, Suspensão oralRománia Abofen 200 mg/5 ml suspensie oralăSzlovákia Brufen Forte sirup bez cukru, 200 mg/5 ml, perorálna suspenziaSzlovénia Brufen z okusom jagode 40 mg/ml peroralna suspenzijaA betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. február