Baba

Csalánkiütés: amikor nem múlik

A csalánkiütés gyermekeknél és felnőtteknél is jelentkezhet, s az is előfordulhat, hogy vissza-visszatérő problémaként van jelen az életükben. Nem ritka, hogy az ok azonosítása sem sikerül.
2015. Január 08.

A betegség könnyen felismerhető, és többnyire egyszerűen azonosítható is. Az ok kiderítése azonban már nem ilyen könnyű. Minden alkalommal forduljunk szakemberhez a babánkkal, ha ismeretlennek tűnő, piros kiütéseket látunk a bőrükön. Amennyiben a csalánkiütés folyamatosan kiújul vagy el sem tűnik, akkor utána kell járni, mi okozhatja. Allergiatesztek, diéta (egyes élelmiszerek elhagyása a baba étrendjéből, hogy kiderüljön, esetleg azok valamelyike okozza a problémát), a kórtörténet alapos vizsgálata segíthet ebben.

A szakemberek a megelőzés érdekében azt javasolják, hogy kerüljük a füstölt ételeket (amelyeket akkor is érdemes elkerülni a babáknál, kisgyermekeknél, ha nem okoz kiütést), illetve a gyakran csalánkiütést okozó zöldségeket gyümölcsöket, ilyen például a paradicsom, a zeller, a dió, az ananász, mogyoró, eper. Ha a picinél jelentkezik a tünet, érdemes figyelni, mit evett, mivel érintkezett. A legtöbbször a kiütések néhány nap vagy óra alatt eltűnnek. Amennyiben azonban ez nem történik meg, vagy vissza-visszatér a betegség, akkor komolyabb vizsgálatokra van szükség.

Amennyiben az allergiát okozó anyaggal a baba csak egy bizonyos testrésze érintkezik, akkor általában csak azon a területen alakulnak ki a kiütések. Ezt általában helyileg érdemes kezelni, kenőcsökkel, krémekkel. Amennyiben a teljes testen jelentkeznek a kiütések, akkor érdemes az étrendet vagy egyéb – például tisztálkodási szert – megvizsgálni. A betegség kezelésére az okok felderítésén túl már egyre korszerűbb krémek, kenőcsök állnak rendelkezésre, amelyek segítik a gyógyulást, a betegek életminőségének javítását.

A csalánkiütéssel együtt élni komoly lelki problémát is jelent a betegeknek. Egy, az urtikáriáról, ismertebb nevén csalánkiütésről készült felmérés megdöbbentő eredményeket hozott. Mivel a lakosság egy részénél a kínzó, viszkető – de nem fertőző – kiütések hosszabb távon, akár évekig megmaradnak, így fontos kérdés, hogy ez miként hat az érintettekre. Egy 1200 fős reprezentatív kutatás szerint honfitársaink 83 százaléka úgy véli, csak vonzó külsővel lehet igazán érvényesülni. Ennél is többen vannak azok, akik kirekesztők a bőrbetegekkel szemben – írja az okosgyogyszer.hu a betegségről.

A portál a felmérés kapcsán arról is ír, hogy az érintettek fele 5 napnál is hosszabb időre, sok esetben akár hetekre kiesett a munkából, 10 százalékuk pedig több mint húsz napig maradt távol a munkahelyétől a bőrén lévő foltok miatt. Nem csak a munkában, de a magánéletben is problémát okoz a betegség, hiszen a kiütésekhez társuló előítéletekkel nehéz megbirkózni és az érintettek önbizalmára is rombolóan hat.

Az említett felmérés még megdöbbentőbb adatokat is szolgáltatott: a válaszolók 59 százalékát nyugtalanítja, ha a közvetlen környezetében valakin kiütéseket lát, és az illető vakarózik. Minden második ember – a fertőzéstől való félelem miatt – egyenesen kerüli az érintkezést a bőrbetegségben szenvedőkkel, és ha tehetik, elhúzódnak tőlük a tömegközlekedési eszközökön.

A válaszadók 53 százaléka megbámulja őket, különösen a nők, akik az átlagosnál nagyobb arányban reagálnak feltűnően. Van, amikor az idegenek ennél is továbbmennek: az érintettek majdnem ötöde volt már szóbeli vagy fizikai bántalmazás áldozata bőrproblémája miatt. Közel kétharmaduknak hetekig vagy hónapokig tartott, amíg túltette magát ezen – foglalja össze az eredményeket az okosgyogyszer.hu.

Ezek miatt is különösen fontos az érintetteknek, hogy kiderüljön, mi okozza a csalánkiütést. Különösen igaz ez, ha a kisgyermekünk érintett. A betegséggel kapcsolatban azonban tudni kell, hogy az esetek nagy részében nem sikerül kideríteni, hogy mi okozza a problémát. Akkor sem, ha egy néhány óra alatt eltűnő jelenségről van szó és akkor sem, ha hosszú évekig elhúzódó problémáról. Ugyanakkor érdemes figyelni a gyermek környezetére, mivel érintkezik (tárgyak vagy éppen a mosószer, amivel a ruháit tisztítjuk), mit eszik, esetleg kideríteni, milyen trauma érte, amire így reagálhat.

Kapcsolódó cikkeink:

Csalánkiütés gyermekkorban

Pici és piros, mi az? Babák és kiütések