Baba

Döbbenetesen élethű babák- veszélyes hobbi vagy gyönyörű játékszer?

Sokan azt mondják, ilyen a tökéletes gyerek. Szuszog, tejcsöppek vannak a szája szélén, könnyek a szemében. De soha nem kér enni, nem kell pelenkázni. Persze, hiszen nem él.
2012. Január 12.

Csak egy játék baba. Világszerte egyre több készül belőle. Nem gyerekeknek. Felnőtt nők veszik maguknak.

Megtévesztő hasonlóság

A “reborn baba” nem kapható boltban – annyira élethű, hogy egy üzletlánc sem vállalta a forgalmazását. Sokan ugyanis kényelmetlenül érzik magukat a minden tekintetben valóságosnak tűnő, nejlonzacskóba-dobozba zárt babák társaságában. Főleg a férfiak. A nők nagy része ugyanis odavan a gyönyörű, formás újszülött babákért, és tízezertől négymillió forintig terjedő árat is képesek kifizetni érte az interneten keresztül. Az olcsóbbak is élethűek – ám a drágább változatok tengernyi extrát tudnak: kipirul az arcuk, amikor lecsukódik a szemük, igazi babahangon gügyögnek, rácuppannak a cumira, és lelkesen szopizzák egy számítógép vezérelte program segítségével. A testük meleg és puha, a fejüket meg kell tartani, mert könnyen hátracsuklik, és még babaillatuk is van. Naponta egyszer kell rájuk spriccelni egy speciális parfümöt, amelyben hintőpor, popsikenőcs, anyatej és tisztaság illata keveredik. Aki nem tudja, hogy csak játék babát tart a kezében, soha nem jön rá. Teljes az illúzió

.

Drága pótlék

A vásárlók között vannak nagymamák, akiknek távol él az unokájuk. Nők, akiknek már kinőttek a babakorból a gyerekeik, és olyanok is, akiknek soha nem adatott meg az anyaság. De néhány rebornbaba-készítő speciális megrendelést is vállal: fotók alapján valódi gyerekek babamását is elkészítik. Van, aki a nagyobbacska gyereke újszülöttkori verzióját készítteti el, így idézve fel a boldog kisbabás kort – mások tragikusan elvesztett gyermeküket keltik életre. Zárt világ ez, amely évtizedek óta működik. Vannak rebornvásárok, fórumok, találkozók, ezek úgy néznek ki, mint egy igazi baba-mama összejövetel. Drága babakocsikba fektetve, designerruhákban érkeznek a rebornok, és a nők úgy beszélgetnek róluk, mintha igaziak lennének. Csak játszunk, legyintenek, nem ártunk senkinek. Olyan ez, mint amikor a férfiak élethű autómodelleket és kisvasutakat gyűjtenek. A nők babáznak, és babákat gyűjtenek évezredek óta. Nincs ebben semmi új – csak a technika fejlődött.

Nem valódi megoldás

Ám a pszichológus szakértők épp ebben látják a veszélyt. A reborn babákhoz ugyanis nagyon erősen lehet kötődni, hiszen a legerősebb női ösztönökre épít, a hasonlóság pedig elfedi a valóság és az illúzió közötti határt. A legtöbb esetben ez nem okoz gondot, ám egy vetélés vagy egy újszülött halála után nem lenne szabad így pótolni az elvesztett gyermeket. Ez ugyanis késlelteti vagy teljesen megakadályozza a valóság elfogadását. Ártatlan vigasznak tűnik – de veszélyes következménye is lehet. A baba ugyanis képtelen pótolni vagy visszahozni a holtakat. Aki ezt az illúziót adja magának, lehet, hogy átmeneti megkönnyebbülést kap, de hosszú távon eltávolodik a valóságtól, és akár komoly mentális problémához is vezethet, ha nem tud szembesülni a valósággal. Hiszen a reborn nem igazi. Csak úgy néz ki. Épp mint a megoldás. Nem valódi.