Baba

Erre figyelj, hogy ne legyen lisztérzékeny a baba!

A szakértők szerint a glutén késői bevezetése a csecsemők étrendjébe, valamint a szoptatás egy éves kor feletti folytatása növelheti a gluténérzékenység kockázatát.
2013. Október 16.

A lisztérzékeny betegekből a búzában, rozsban és árpában lévő glutén immunválaszt vált ki. Idővel ez a rendellenes válasz károsítja a vékonybelet, és korlátozhatja a táplálkozást, ami befolyásolja a gyermek növekedését és fejlődését.

“Nem tanácsos a lehető legtovább késleltetni a glutén bevezetését az étrendbe” – nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Ketil Stordal, az oslói Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársa. A szakértő szerint a glutén késői, vagyis hat hónapnál később történő bevezetése a csecsemő étrendjébe megnövelheti a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát, és ezt a kockázatot a szoptatás sem csökkenti. “Nem gondoljuk azonban azt, hogy ez a szoptatás bármilyen hátrányára utalna” – tette hozzá Stordal.

A Pediatrics október 7-i számában közzétett tanulmányban a kutatók azt írják, hogy bár még szükség van randomizált kísérletek elvégzésére, amennyiben az eredményeket sikerül megerősíteni, azt azt jelenti, hogy 4 és 6 hónapos kor között van egy fontos időkeret, amikor meg kell kezdeni a glutén apránkénti bevezetését az étrendbe.

Egy másik szakértőt azonban nem győztek meg az eredmények. dr. William Muinos, a floridai Miami Gyermekkórház gyermek gasztroenterológusa így reagált a kutatásra: “Ha valaki genetikai hajlammal rendelkezik a lisztérzékenységre, bármikor vezetik be az étrendjébe a glutént, mindenképpen ki fog alakulni benne a betegség. Erre kell összpontosítanunk, az ilyen betegek genetikai felépítésére, nem pedig arra, hogy előbb vagy később kell bevezetni az étrendjükbe a glutént, vagy hogy a szoptatás befolyásolja-e a kockázatot. Nem ez a kérdés.”

Forrás: Medipress