Baba

Esti fürdetés

A nap fénypontja az esti fürdés. A kicsi élvezettel lubickol a kellemes meleg vízben, a szülők legnagyobb örömére.
2013. Október 06.

Ne rontsuk el ezt a mindennapos szertartást kapkodással, idegeskedéssel. Gondosan készítsük elő a kellékeket, hogy a fürdés minden pillanata valóban élmény legyen.

Először is gondoskodjunk megfelelő hőmérsékletről, hogy akkor se fázzon a baba, amikor a fürdés végén kiemeljük majd a pelenkázóra. Babaolaj, vatta, törlőkendő, fürdőlepedő, tiszta ruha, popsikrém, pelenka legyen a kezünk ügyében, hogy ne kelljen eltávolodnunk a kádtól és a pelenkázótól. Az újszülöttet sose hagyjuk őrizetlenül olyan helyen, ahonnan leeshet!

Fürdés előtt olajos vattapamaccsal tisztítsuk meg a hajlatokat, a hónaljban, a nyak alatt, a fülek mögött, és a combok redői között. A kádba kissé melegebb vizet engedjünk a szükségesnél, hiszen mire a fürdetésre kerül a sor, a víz hűl egy kicsit. Az ideális hőmérséklet 38 fok, ha még gyakorlatlanok vagyunk, használjunk vízhőmérőt. Tegyünk a kádba fürdetőszőnyeget, nehogy megcsússzon a baba popsija, ez akkor is jó érzés neki, ha határozottan tartjuk a tarkója alatt, fogjuk a hónaljánál. Fürdethetjük tiszta vízben, de a gyógyszertárban kapható fürösztőkenőcs is tökéletes megoldás a tisztálkodáshoz. Az egészen apró babákat ne hagyjuk sokáig a kádban, nem mindegyikük szereti, ha levetkőztetik. Majd ahogy nőnek, úgyis egyre jobban élvezik a lubickolást.

Készítsük oda kedvenc vízi játékát, hogy kedvére pancsolhasson egy kicsit.

A fürdés végeztével emeljük fürdőlepedőre, burkoljuk be, és itassuk fel a vizet. Máris jöhet a tiszta ruha, pelenka, és hamarosan az utolsó étkezés, majd az alvás.

Kapcsolódó cikkeink:

7 tipp a gyermek esti fürdetéséhez

Apás fürdetés: a babával édes kettesben

Forrás: Kismama magazin