Baba

Fejlődési zavarok

Az újszülött érkezése nagy esemény minden család életében. A szülők csodálattal, óvó szeretettel figyelik, segítik felcseperedését.
2001. Május 19.

A gyermekek fejlődése rendkívül összetett folyamat, amire sok, különféle tényező van hatással. A szülőknek hónapról hónapra, évről évre megannyi dolgot kell szem előtt tartaniuk:

  • a fejlődésnek kiegyensúlyozottnak, a baba korának megfelelőnek kell lennie;
  • minden gyermek egyedi és utánozhatatlan, ezért helytelen hasonlítgatni testvérhez, rokon gyerekhez, a szomszéd vagy bárki más csemetéjéhez;
  • ha a szülők – vagy később az óvónők, tanítók, tanárok – bármi változást észlelnek a gyermek viselkedésében, fejlődésében, akkor arra célszerű a gyermekorvos figyelmét felhívni.
  • Minél előbb kezdik el a kezelést, annál könnyebben hozza be a gyermek a lemaradást.

A fejlődési zavarok okai

Tünetek

Eltekintve azoktól az esetektől, amikor a fogyatékosság ténye ismert, a felnőttek olykor a gyermek szokatlan viselkedésére, netán bizonyos készségek késedelmes elsajátítására figyelnek fel. Ilyen például, ha a baba három hónapos kora után sem képes egyenesen tartani a fejét, illetőleg nyolc hónaposan nem tud még segítség nélkül ülni, esetleg a tárgyakat a kezében tartani. A járás és a beszédtanulás túlzott késlekedése aggodalomra adhat okot. A szokatlanul csöndes 1-2 évesnél siketségre gyanakodhatunk.

Okok

Down-kórA rendellenes fejlődés számtalan oka lehet öröklött, kialakulhat az agy veleszületett kóros elváltozása, szülési komplikáció miatt, vagy születés utáni betegség szövődményeként. A veleszületett rendellenességek nagy részét – pl. a Down-kórt – az orvosok már a születéskor észlelik. A betegségek szövődményeire általában később derül fény (pl. agyhártyagyulladást, kanyarót követő agykárosodás).

Kezelés

E rendellenességek szakorvosi kezelést igényelnek. A gyereknek meg kell tanítani az addig el nem sajátított, esetleg elvesztett készségeket. Ez hosszadalmas folyamat.

Diszlexia

Meghatározása

A diszlexia az olvasás és írás elsajátításának zavara. A diszlexiás gyermek többnyire értelmes, rendesen iskolába jár, más hiányosság nem tapasztalható nála.

Tünetek

A gyermeknek az egyszerű szavak leírása, másolása is nehezére esik, azokat sokszor hátulról visszafelé próbálja leírni.

A helyesírási hibákat nem tudja kijavítani, gyakran felcserél szavakat és nem tudja a jobb és a bal oldalt megkülönböztetni. Jellemző, hogy összekeveri a p és a b,a t és a d, a k és a g hangokat.

Okok

Ismeretlenek. Huszonöt gyermekből átlagosan egy diszlexiás. Kétszer olyan gyakori fiúknál, mint lányoknál.

Kezelés

Ha a gyermek egyébként egészséges, és időben felismerik a kórképet, megfelelő oktatási módszerekkel iskolai előmenetele nem szenved csorbát. A módszer lényege az emlékezet fejlesztése, az írás és olvasás gyakorlása. A tanárok figyelmét fel kell hívni a diszlexiás gyerekre, nehogy hibáiért megbüntessék. Türelemmel, megértéssel, gyakorlással a diszlexia jól gyógyítható.

A diszlexia és a balkezesség

A diszlexiások között több a balkezes, noha a kettő nem jár mindig és okvetlenül együtt. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy a beszédértés központja a bal agyféltekében van, és ez az agyi terület felelős a jobb kéz mozgatásáért is. Mivel a két kézség agyi képviselete átfedi egymást, tehát nem zárható ki, hogy az agy ezen területének sérülése mindkét készséget érinti. Így a jobb kéz dominanciájának elvesztése vezet azután a balkezesség kialakulásához.

Autizmus

TünetekFejlődési zavarok

Az autizmus a gyermek lelki fejlődésének súlyos zavara. Ritka betegség, tízezer gyermekből egyet érint. Fiúknál háromszor gyakoribb, mint lányoknál. Az autista baba nem mosolyog, nagyon csöndes és igénytelen. Közömbösen fogadja a felnőttek jelenlétét. Nem reagál a felnőttek szeretetteljes közeledésére, néma marad. Gyakran visszautasítja a cumisüveget vagy a cumit. Visszahúzódása idővel egyre nyilvánvalóbbá válik, hiszen nem érdekli a játék, nincs kapcsolata a körülötte lévő világgal. Az autista gyermek üres tekintettel mered maga elé. Makacsul hallgat. Jellemző lehet a hosszú hallgatás, majd a heves dühkitörés váltakozása. Az autista gyerek magában is kárt tehet, például úgy, hogy fejét a falba verdesi.

A tünetek néhány hónapos kor után már észlelhetők, de gyakran csak 3-4 éveseknél válnak nyilvánvalóvá.

Okok

Mind a mai napig tisztázatlanok. Genetikai tényezőket nem sikerült ez idáig kimutatni.

Kezelés

Különleges pszichiátriai, pszichológiai kezelést igényel. Az egyénre szabott gyógymód nehéz és hosszadalmas.

5. szám

Forrás: Család és Egészség