Baba

Fogyókúra: mi lassítja le az anyagcserét?

A gyors fogyókúrás tippek, módszerek azok, amelyekre a netezők leggyakrabban keresnek rá a böngészőkben. Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa azonban arra figyelmeztetett, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa.
2016. Augusztus 15.

Fogyókúra: mi lassítja le az anyagcserét?

A túl gyors fogyókúrás módszerek veszélye

Ki nem vágyna arra, hogy hetente öt-hat kilótól megszabaduljon? Ezért sokan ésszerűtlen, egészségtelen fogyókúrás módszerekhez, esetleg illegális szerekhez is nyúlnak, holott a túl viharos súlyvesztés után az esetek többségében még jelentősebb súlyfelesleg rakódik ránk, vagyis beindul a jojó-effektus. Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa megvilágítja az összefüggéseket.

– Amikor kevesebb energiához jut a szervezetünk, mint amennyit igényelne, a tárolt energiáit kezdi hasznosítani. Elsődlegesen a glikogén készletekhez nyúl, mert ezeket könnyen glükózzá alakíthatja. Ezek a készletek főként a májban és az izmokban raktározódnak. Ha ez a forrás kifogy, a szervezet az izmokban található aminosavakat kezdi felhasználni. Csak akkor következnek a zsírok, ha a glikogént és a nem életfontosságú fehérjéket már “feléltük”.

A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ha vesztünk belőlük, vizet veszítünk. A villámgyors fogyókúrás módszerek nagy csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyás meggyőzi a fogyókúrázókat, holott a leadott súly döntő része víz és nem igazán zsír. Ahhoz, hogy kb. fél kiló zsírt leadjunk, közel 3.500 kilokalória “hiányra” van szükség.

A probléma az, hogy mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere.

Mi lassítja le az anyagcserét?

Az anyagcserét számos ok lelassíthatja. Fogyókúránál az agy hypothalamus nevű része érzékeli a zsírraktárak változásait és lelassítja az anyagcserét, hogy visszaszerezze a vesztett energiát. Ráadásul mire ehhez a szakaszhoz érünk, az aminosav- és fehérjeveszteség izomveszteséghez is vezet, és minél kevesebb az izom, annál lassabb az anyagcsere.

Ebben a szakaszban szokott megtorpanni a fogyás, ami miatt sokan feladják a küzdelmet. Ha pedig ekkor valaki feladja a szigorú diétát, gyorsan sok súlyt szed fel, ugyanis az agy arra utasítja a testet, hogy minél több energiát raktározzon. Az is gyakori, hogy a csalódás miatt még erősebb evési kényszert érzünk.

Kijelenthető, hogy a gyors fogyókúrás módszerek ugyan hatékonynak tűnhetnek rövid távon, ám az eredmények hosszú távon nem fenntarthatók. Ráadásul a villámdiétázók köréből a csalódás és a biológiai mechanizmusok miatt sokkal több túlsúlyos és elhízott személy kerül ki. A gyors kúrák kövérebbé tehetnek.

Hormonális okok a háttérben

Dr. Katona Evelin szerint a túl gyors súlyvesztés, egészen biztosan nem egészséges. A kiegyensúlyozott, tartós fogyás alapja az életmódváltás, megfelelő táplálkozással, mozgással és pihenéssel.

– A heti fél-egy kilós fogyás az a tempó, amely fenntartható, tartós súlyvesztést eredményezhet. Ha valaki másfél kilónál többet fogy egy hét alatt, feltétlenül keressen fel egy orvost. Ugyanis a gyors súlyvesztés erősen növeli a csontritkulás, a depresszió, az alvászavarok és más egészségügyi problémák esélyét. Amennyiben a súlyvesztés nem szándékos, akkor ki kell vizsgálni, hogy nem állnak-e hormonális okok a háttérben, például pajzsmirigy rendellenességek, vagy éppen kezdődő cukorbetegség.

Ugyanígy a hízás hormonális hátterét is érdemes megvizsgálni, hiszen számos betegség oka és tünete is lehet a súlygyarapodás. Nyilvánvaló elhízás esetében az endokrinológusnak feltétlenül meg kell vizsgálni az anyagcsere működését és amennyiben hormonális okokra derül fény, el kell kezdeni a kezelést. Ennek eredménye hosszútávon a testsúly visszarendeződése lehet, amit persze ebben az esetben is elősegíthet az egészséges életmód kialakítása.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Oxygen Medical