Baba

Friss gyümölcsöt, zöldséget!

Hogy mikor és milyen étellel érdemes áttérni az anyatejről a pépekre, azzal érdemes minden anyukának tisztában lenni.
2003. November 13.

Sokat változott a világ nemcsak a csecsemőtáplálási előírásokban, hanem az elkészítési módokban is. Egy generációval előbb már 6 hetes korban fogyasztásra ajánlották az alma-, illetve az idénygyümölcsök kinyomott levét. Ma a gyümölcspép használata csak a hat hónapos korban megkezdett, úgynevezett hozzátápláló étrend része.

A szoktatást pár kanál gyümölcslével kezdjük meg. A kóstolásra kínált csekély adagokért eleinte kár a bolti üveges bébileveket felnyitni. A közelgő időszak a friss, hazai gyümölcsök és levet adó zöldségek széles választékát kínálja.

Friss gyümölcsöt, zöldséget!

Jótékony passzírozás

Eltűnt a konyhákból a gézlap, amin valaha a lereszelt gyümölcs- vagy zöldségdarabokat átnyomtuk és így tiszta, rostmentes, szűrt levet kaptunk. De eltűnt a szőrszita, és a teaszűrő olyan jellegű alkalmazása is, ami valaha a gyümölcsöt pépesítette. Megszűnt a passzírozás, jött a mixelőfej vagy a turmixgép. Pedig a passzírozás funkciója más volt: a rostfélék szétválasztását szolgálta.

Az étrendi rostnak számos lényeges, élettani szerepe van, mennyisége életkoronként meghatározott. Ha a baba ennél többet kap, akkor túllövünk a célon. A sok rost ugyanis nehezen emészthető, lassan ürül a gyomorból, ezáltal csökkenti az étvágyat, bélgörcsöket okozhat, s ami a legfontosabb, képes az ásványi anyagokat megkötni, ezáltal hiányállapothoz vezethet.

A turmix a durvább rostszerkezetet is felaprítja, s az is a baba ételébe kerül. Az üveges gyümölcskonzervek rostszerkezete igen finom (ha megkóstoljuk, ezt érezni is lehet), nem tartalmaz héjanyagot, fölösleges összetevőket (magházat, apróbb magokat).

Rehabilitáljuk a szitát

Ha otthon készítjük az ételeket, a zöldség- és gyümölcslevek, pürék készítésekor fontos az első időkben a kemény, oldhatatlan rostokat, azaz a héjat eltávolítani. Erre a turmix és a mixelőfej nem alkalmas. Más a passzírozott zöldborsó-, zöldbabpüré emészthetősége, ha a héjat nem tartalmazza.

Sokan azzal érvelnek, hogy a legtöbb vitamin a gyümölcsök és a zöldségek héjában, illetve a héj alatti részében van.

Ez igaz, ám fiatal csecsemőkorban a cellulózhéj nem, de még a finomabb rostok is csak részben emésztődnek meg. Amint az emésztés érik, úgy lehet a gyerekeket hámozatlan gyümölccsel, teljes szerkezetű (például összenyomott hüvelyesekkel) kínálni. A turmixolás másik hátránya az, hogy a forgómozgással igen sok levegő kerül az ételbe, ez is hozzájárul sok gyermeknél a has feszüléshez, a bukások gyakoriságához, a székletszám megszaporodásához, a széklet lazulásához. Jobb hát a szitát rehabilitálni, a passzírozást újra megtanulni, mint gyógyszerekkel csökkenteni a bélgázosságot, a megkötött ásványi anyagokat pótolni.

Forrás: Baba Magazin