Baba

Friss lista: Ezek a májustól adható, új fiú- és lánynevek

Ezekkel az újdonsült nevekkel együtt már több mint 4600 itthon anyakönyvezhető lány- és fiúnévből válogathatnak a babát váró szülők.
2024. Május 15.
nevető vörös hajú baba

Hónapról-hónapra frissül az a lista, ami tartalmazza a Magyarországon gond nélkül anyakönyvezhető utóneveket. Most megmutatjuk, milyen érdekes névötleteket nyújtottak be a szülők a HUN-REN Nyelvtudományi Intézethez, ahol el is fogadták azokat.

Ahogy azt Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a gyerekszoba.hu-nak elmondta, az utóbbi időben nagyon megnövekedtek a kérelmek, április végéig körülbelül 200 név sorsáról kellett dönteniük.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, milyen típusú nevekkel próbálkoznak a kérvényezők: „Nagyon sok a már meglévő nevek idegen helyesírással történő bejegyzésének kérése, például a gond nélkül adható Dzsenifer helyett Jennifer, ami továbbra sem választható. Még mindig sok a török nevek kérelme, és szép számmal akadnak japán utónevek is a javaslatok között.”

Téved, aki azt gondolja, hogy csak a babát váró szülők szeretnék bővíteni az anyakönyvezésre alkalmas nevek amúgy is sokszínű listáját: mint megtudtuk, továbbra is sokan vannak azok a felnőttek, akik saját nevüket szeretnék olyanra cserélni, amilyet eddig még senki sem kapott Magyarországon. Ahhoz, hogy ez a vágyuk teljesüljön, elengedhetetlen, hogy a kiszemelt nevet jóváhagyják a Nyelvtudományi Kutatóközpontban, és csak ezután veheti kezdetét a névváltoztatási eljárás.

Raátz Judit azt is elárulta, hogy a lelkesebb kérelmezők egy adott nevet többféle írásváltozatban is benyújtanak, példaként hozta fel az Elizaia nevet, amit Elizaija, Elizáia és Elizája változatban is megpróbáltak „átnyomni a rostán”, ám egyikkel sem jártak sikerrel.

A májusi frissítést követően 18 új keresztnévvel gazdagodott a szegényesnek amúgy sem nevezhető lista, amiből 10 lányoknak, 8 pedig fiúknak választható mostantól. Nem is csigázunk tovább, mutatjuk az újonnan elfogadott utóneveket! Itt pedig a frissen elutasított keresztnevek között böngészhetsz.

18 fotó megtekintése

Nyitókép: Getty Images