Baba

Így angolozz a babával!

Megmutatjuk azokat a módszereket, amiket otthon is használhatunk a játékos angolozáshoz. Nem kell hozzá óriási nyelvismeret. A lényeg, hogy megszerettesd a nyelvet a kicsivel.
2016. Március 29.

Sok szülővel találkoztam már, akik szívesen angoloznának otthon a babával, mert tudják, hogy hasznos és egy életre megalapozhatják gyermekük nyelvhez való hozzáállását, de nem tudják pontosan, hogy hogyan kezdjenek hozzá, milyen módszerekkel lehet egy babának átadni az angol nyelvet.

A többség – ha beszéli is a nyelvet – nem ismeri a dajkanyelv szókincsét és nem jártas az angol nyelvű mondókák és gyerekdalok világában.

Hogyan kezdj hozzá?

1. Hidd el, hogy Te, mint szülő, bátran énekelhetsz, mondókázhatsz a babádnak angolul is, nem kell hozzá anyanyelvi beszélőnek lenned, hogy ez sikerüljön!

2. A nyelv szeretetét add át gyermekednek, a nyelvhez való pozitív hozzáállás, amit Tőled látni fog!

3. Ne akard tanítani, tekintsd játéknak az angolos perceket!

4. Lazán, természetesen, ne erőltesd, a görcsösséget hamar megérzi a kicsi!

5. Képezd saját magad: keress angol nyelvű mondókákat, dalokat, amelyeknek a szövegét meg tudod hallgatni autentikus forrásból is – tanuld meg ezeket! Ha biztosra akarsz menni, akkor eleinte ezeket használhatod saját magad megerősítésére is!

6. Kis lépésekben haladj – minden nap egy keveset! Napi 10 perc is elég, inkább többször keveset!

7. Ne aggódj, ha eleinte nem kapsz visszajelzést, akkor is érdemes naponta foglalkozni a nyelvvel, várj türelmesen! A beszédtanulás néma időszakában az anyanyelvén is „csak” csendes megfigyelő, aztán megérti az utasításokat és csak azután fog megszólalni.

Néhány gyakorlati jó tanács, mielőtt a babával belevágtok az angolozásba

1. Bizonyosodj meg róla, hogy a baba nem éhes, tiszta a pelenkája, nem fáradt és jól érzi magát!

2. Rövid versikékkel kezdd és alkalmazkodj a babádhoz! Ha valami nem tetszik neki, ne erőltesd! Másik időpontban is próbálkozhatsz.

3. Ha nem vagy biztos a kiejtésben, hallgasd meg egy hiteles forrásból a mondókát, mielőtt a gyermekednek mondod!

4. Kényelmes testhelyzetet válasszatok mindketten! Vedd az öledbe vagy tedd le a szőnyegre magaddal szemben!

5. Fontos a szemkontaktus, lássa az arckifejezésedet, a szád mozgását, érintsd meg a testrészeit, érthetően beszélj hozzá!

6. A mondókák és dalok mozgásait egyszerűsítsd le a baba számára, használd hozzá a karjait és a lábait!

7. Keress minél több szemléltetőeszközt, amikkel segíted a megértést: bábok, képkártyák, plüssök, figurák stb.

Milyen módszerekkel add át a nyelvet?

Mivel a gyerekek a nyelvet – anyanyelvet és második nyelvet is – tevékenység közben sajátítják el, ezért a legfontosabb, hogy a nyelvátadás tevékenység, cselekvés közben történjen. A gyerekek fő tevékenysége a játék, így érdemes ezzel összekapcsolni az angolt.

10 éves kor alatt nincs külön nyelvi fejlesztés, ez egy komplex tevékenység, amikor a gyermek személyisége, kognitív érzelmi és társas képességei együtt fejlődnek – ennek egy része a nyelvi fejlesztés is, legyen az anyanyelv vagy idegen nyelv.

Néhány egyszerű módszer az angolozáshoz

Mondókák, dalok: Kezdetben az első és legfontosabb nyelvátadási módszer, ha háttérben angol nyelvű dalokat hallgatunk, illetve mi magunk énekelünk a kicsinek. Észrevétlenül szedheti fel ezáltal a szókincset és nyelvtani szerkezeteket.

Mozgás: A mozgással kísért tanulás az egyik leghatékonyabb tanulási forma, így mindenképpen kísérje a tevékenységeket mozgás is! Akár tapsolás, vagy pedig a szülő ölében való höcögés, ringatózás, amivel a nyelv ritmusa, hangzása is rögzül.

Cselekvés, manipuláció: Gurítsatok labdákat, közben nevezzétek meg a színeket, énekeljetek róla. Építsetek kockákból, számoljátok meg őket! Tegyétek sorba a plüssállatokat, közben mondjátok el angolul, melyik micsoda!

Érzékszervek bevonása: Minél több érzékszervén keresztül tapasztalja meg a gyermek a nyelvhez köthető tartalmat, annál inkább megmarad az emlékezetében, könnyen megjegyzi: lássa, hallja és tapintsa is a tárgyakat. Használjunk színes képkártyákat, bábokat, különböző felületű tárgyakat!

– Másokkal való társalgás: Beszélgessünk a kicsivel! Először lehet pelenkázás, fürdés közben elmondani, hogy éppen mi történik körülötte, elmondani az őt körülvevő tárgyak neveit angolul is! Később mikor már tud visszajelzést adni, akkor ő is fog válaszolni.

Mesék: Amikor már tudtok képeskönyveket nézegetni, egyszerű, rövidebb meséket olvashatsz neki angolul is! Ezek lehetnek tapogatós mesekönyvek, illetve azok a fajták, aminek a lapjai kihajthatók, így az elbújt dolgokat is megkereshetitek. Eleinte a szavakat mondd el neki a könyvből, aztán mehetnek egyre hosszabb szövegek is.

Mondókák, amiket kezdetben mondhatsz a babádnak, akár pelenkázás vagy ébrenlét ideje alatt: Főként csiklandozók, simogatók, szeretgetők.

Round and Round the Garden

Round and round the garden,

Goes the teddy bear.

One step, two steps,

Tickle you under there.

(Körözünk a baba pocakján a kezünkkel,

lépegetünk a pocakján,

egy lépés, két lépés,

megcsiklandozzuk a baba hónalját.)

Bumblebee

Bumblebee, bumblebee

Straight from the farm.

Bumblebee, bumblebee

Flies under your arm.

(Az ujjunkkal körözünk a baba körül,

mintha egy méhecske lenne,

berepülünk a hónalja alá, megcsikizzük.)

These Are Baby’s Fingers

There are baby’s fingers.

These are baby’s toes.

This is baby’s bellybutton.

Round and round it goes.

(Mutatjuk a baba ujjait,

lábujjait,

köldökét,

körözünk a köldöke körül.)

A szerző további anyagait az angolkalauz.hu weboldalon találod meg.

További cikkek a portálon a témában:

Hogyan segítheted a gyerek angol nyelvi fejlődését?

Beszélj velem angolul!

Nyelvtanár vagy Pepa malac