Baba

Így éld túl a telet a babával

Hideg idő, sapka, sál. De ez bizony nem minden. Ha már ugyanis lelkileg felkészültél, hogy muszáj egy pár órát a szeles és hideg szabadban, vagy emberek között eltölteni a picivel, nem árt néhány óvintézkedést is megtenni.
2016. November 04.

Dr. Patricia Keener, az Indiana University School of Medicine gyermekgyógyász professzora szerint az élet első heteiben a tömegtől és a külvilágtól való mérsékelt elzárkózás az őszi, téli és kora tavaszi időben nem meglepő, hisz ilyenkor sokkal nagyobb a légzésszervi megbetegedések kockázata.

A babák körülbelül kétharmada élete első évében akarva akaratlanul is összeszed valamilyen légúti megbetegedést. Azoknál a piciknél ráadásul, akik koraszülöttként jöttek a világra, vagy tüdejük, szívük, immunrendszerük kevésbé fejlett, ezek a kisebb-nagyobb megbetegedések sokkal nagyobb kockázatot jelenthetnek és komolyabb szövődmények is kialakulhatnak náluk.

A legegyszerűbb módja a betegségek elkerülésének, hogy az újszülöttel nem megyünk emberekkel zsúfolt helyekre – boltokba, bevásárlóközpontokba a karácsonyi dömping idején. Sőt a hozzánk látogatóba érkező vendégek számát is hasznos lehet az ésszerűség keretei közé korlátozni. különösen, ha beteg az illető.

A denveri University of Colorado School of Medicine gyermekgyógyászati klinikai docense, Dr. Ed Glasser arra hívja fel a figyelmet, hogy ha mi fázunk, akkor a kisbabánk minden bizonnyal még nálunk is jobban fázik. – A csecsemők és a gyermekek sokkal gyorsabban veszítenek a testhőből, ráadásul sokkal nehezebben pótolják azt. Hideg időben fordítsunk különös figyelmet arra, hogy mindig legyen a baba fején valamilyen sapka, hisz a testük melegének közel 50%-át a fejükön át adják le.

A hidegben is könnyen kimelegedhetnek

Attól függően, hogy mennyire van hideg, öltöztessük rétegesen a gyermekünket, sőt szükség esetén rakhatunk egy plusz réteget a vízzáró és a hőzáró ruharéteg közé is. Persze a túl nagy meleg sem tesz jót a kicsiknek, figyeljünk rá, hogy ne öltöztessük túl az apróságot. Már a készülődés fázisában is könnyen kimelegedhetnek, ezért igyekezzünk azt az időt minimálisra csökkenteni.

Ha autóban utazunk, a beáramló napfénytől is melegük lehet, így célszerű az autóban a sapkát és a legfelső ruházatot levenni. Extrém hűvös, szeles, csapadékos időben pedig először mérlegeljünk, hogy mindenáron szükséges-e kimennünk és ha nincs más út, igyekezzünk az épp aktuális körülményeknek megfelelő ruházatot a gyermekre adni – tanácsolja a szakember.

Figyeljünk a baba bőrére is

A téli napsütés és a hideg szél a baba bőrének sem tesz jót, bármilyen furcsán is hathat elsőre, de sokszor célszerű lehet napellenzőt, vagy ernyőt használni, hogy megvédjük a babát, a déli órákban, erős napsütés esetén pedig még a naptej is hasznos lehet.

A fej után a kezek és a lábak a legfontosabbak. Igyekezzünk ezeket mindig szárazon tartani, ha pedig mégis vizes, vagy havas lenne a kesztyű, vagy cipő, cseréljük a lehető leghamarabb szárazra – javasolja Glasser.

Dr. Keener pedig azt tanácsolja, hogy ha van rá mód, szerezzünk magunk mellé segítséget. – Számtalan szülőt láttam babakocsival, pelenkával, három hátizsákkal és persze a babával küszködni. Ha nem sikerül magunk mellé szerezni épp senkit, aki segíthetne a cuccok cipelésében, a legfontosabb, hogy ne kapkodjunk. Ezt amúgy általánosságban is elmondható, a kapkodás semmi jóhoz nem vezet. Nyugodjunk meg és próbáljuk meg minél jobban kiélvezni ezt az időszakot, hisz az első pár hónap nagyon fontos és egyben gyönyörű is.