Baba

Csodás kiállítás állít emléket az átsuhanó babáknak

Október 15. a Perinatális gyász világnapja, aminek alkalmából a Babagenetika Egyesület ingyenes kiállítást szervezett Budapesten. A szervezet célja, hogy az alkotások bemutatásával segítse a családok gyászának feldolgozását, illetve hogy érzékenyítse a társadalmat a babagyászt átélők támogatására.
2022. Október 15.
Átsuhanó babák ingyenes kiállítás a Babagenetika Egyesület szervezésében
Átsuhanó babák ingyenes kiállítás a Babagenetika Egyesület szervezésében

Kik azok az átsuhanó babák, és miért nem maradnak? A perinatális veszteség a várandósság alatt, a születés körül vagy csecsemőkorban elveszített gyermekek gyászát foglalja magába. Ők azok a babák, akik csak átsuhannak, hiszen rövidke idejük a földi létben gyorsan elillan. 

Jöttem, láttam, átsuhantam, de a lelketekben itt maradtam….

Október 15-én, a Perinatális gyász világnapján idén már 3. alkalommal emlékezik az átsuhanó babákra a Babagenetika Egyesület egy különleges kiállítással. A szervezet célja, hogy az alkotásokkal segítse a családok gyászának feldolgozását, illetve hogy érzékenyítse a társadalmat a babagyászt átélők támogatására.

Átsuhanó babák ingyenes kiállítás a Babagenetika Egyesület szervezésében

Az Átsuhanó babák kiállítás olyan érintett családok és hozzátartozóik munkáit mutatja be, akik sajnos már átéltek hasonló veszteséget és a kisbabájukat gyászolják. Az alkotások között olyan képeket láthatunk, melyeket ők festettek, horgoltak vagy éppen kiírták magukból gondolataikat és vers vagy üzenet formájában vetették papírra.

Ebben az évben két különlegessége is lesz a kiállításnak:

  • Az Egyesület az egészségügyi és segítő foglalkozású szakembereket is megszólította, hogy üzeneteikkel ők is jelen lehessenek a kiállításon, ezáltal támogatásukat, empátiájukat is éreztetni tudják az érintettekkel.
  • A Babagenetika Egyesület számára igazán szívmelengető, hogy az idei kiállítás kültéri eseménnyé nőtte ki magát, és az alkotások Budapesten a Városháza Parkban tekinthetők meg október 15 és 21 -e között. A hivatalos megnyitóra 14 órakor kerül sor.

„Orvosként általában mi vagyunk ott abban az első pillanatban. A történteket megmásítani orvosilag ilyenkor sajnos nem lehet, de az, hogy emberként miként vagyunk jelen, rendkívül meghatározó. Tudni, érezni kell, hogy belesűrűsödik ezekbe a pillanatokba az elvesztése minden álomnak, minden elképzelt filmkockának, a jövő közös szeletének. Igen, akkor is, ha még ultrahangon sem láttuk; akkor is, ha minden jel erre utalt; vagy ha hetekig tartó vívódás volt a döntés mögött. Az anyaság nem a szülőszobán kezdődik, hanem ezeknél az álmoknál. A legnagyobb tapintattal és melegséggel kell kísérnünk őket ezen az úton is.”

/Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász/

 

(Fotó: Horváth Ramóna alkotása és Babagenetika Egyesület Facebook oldala)