Baba

IPV: védőoltás gyermekbénulás ellen

A Heine Medin a járványos betegségek egyik legrettegettebb képviselője. Az Ókorból származnak emlékek, melyek bizonyítják, hogy a betegség már akkor létezett.
2003. November 11.

A

XIX-XX. században sok áldozatot követelő járványokat okozott. Maradandó bénulásokkal járó esetek mérhetetlen emberi szenvedést okozva “gyógyultak”. A betegség legsúlyosabb formája légzészavarban, légzésbénulásban nyilvánult meg, az ilyen betegek között észlelt halálozás csak a modern gépi lélegeztetés bevezetése után csökkent. (“vastüdő”) A gyermekparalízis hazánkban is honos volt, az első jelentős gyermekbénulás járvány 1931-ben fordult elő, de a járványügyi helyzet igazán súlyossá az 1950-es évek közepétől vált. 1954-ben, 1957-ben és 1959-ben egyaránt súlyos járványok alakultak ki. Az utolsó járvány 1959-ben zajlott, a már megkezdett Salk-oltások mellett. A mai napig van olyan honfitársunk, aki a poliovírus áldozataként géphez kötötten él. A Sabin-vakcina alkalmazását követően hazánkban járványok nem fordultak elő, az utolsó honi eredetű vad poliovírus (természetben előforduló) által okozott egyedi megbetegedés 1969-ben fordult elő.

A tudományos összefogás erejével, a hatékony védőoltás bevezetésével és a fegyelmezetten végrehajtott oltási programokkal a járványokat sikerült megfékezni, s a századfordulón abban reménykedhettünk, hogy a vadvírus cirkuláció megszüntetésével, a WHO által szervezett világméretű összefogással sikerül az emberiséget végleg megszabadítani e szörnyű betegségtől.

Napjainkban e gigászi küzdelemnek fontos állomásához érkeztünk: a WHO illetékes regionális bizottsága 2002. június 21-én deklarálta, kihirdette, és ezzel hivatalosan elismerte az Európai Régió polio-mentességét.

Védőoltás (Sabin és Salk vakcina)

Magyarországon az 50-es években a gyermekeikért aggódó szülők rettegésben éltek, látván barátaik, ismerőseik, vagy akár idegenek gyermekeinek megbetegedését, mely vagy rokkantsággal végződött, vagy halált hozott. 1957. júliusában a hazai legnagyobb járvány kellős közepén vezették be a gyermekbénulás elleni védő-oltásokat az injekcióban beadható, mindhárom gyermekbénulás vírustípust inaktivált formában tartalmazó, ún. Salk-vakcinával. Ezek a védőoltások 1958-ban és 1959-ben folytatódtak, ennek ellenére 1959-ben egy újabb járvány alakult ki. Ez egyértelművé tette, hogy az aktuális technológiával gyártott inaktivált vakcinák nem keltettek olyan fokú immunitást, mely a járvány megelőzéséhez elegendő lett volna. A Győr megyei próbaoltásokat követően az első élővírus tartalmú Sabin-vakcinával végzett országos oltásokra 1959-ben került sor, melyet követően 1991-ig minden évben az év meghatározott hónapjaiban a 2-38 hónapos korú gyermekek ezzel az oltóanyaggal védőoltásban részesültek. 1992-től a korábban orális poliovakcinával kampányoltások keretében végzett oltásokat folyamatos oltás keretében trivalens oltóanyaggal végzett oltások váltották fel. Az oltással összefüggő poliomyelitis elkerülése céljából egy emelt hatékonyságú Salk-vakcina és az élővírus-tartalmú vakcina kombinált használatára tértek át.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az élővírus tartalmú Sabin vakcina (OPV) alkalmazását 2010-ig minden országban fel kell váltani az inaktivált poliovírus tartalmú vakcinával (IPV), ugyanis a poliovírus Földről való végleges eltüntetéséhez mindennemű poliovírus – a gyengített oltóanyagvírust is – előfordulását (cirkulációját) meg kell szüntetni.

Hazánkban 2006. januártól bevezetett új oltási renddel több komponensű új oltóanyagok használatával teljesítjük a WHO elvárásait. A csecsemőkori 5 komponensű (DPaT-IPV-HIB) alapoltásban és a 4 komponensű emlékeztető oltásban (DPaT-IPV) megtalálható az inaktivált (elölt) poliovírus mindhárom típusa. Az oltóanyagvírust majom eredetű mesterséges sejtvonalon hozzák létre, formaldehiddel kezelik. Igen csekély mennyiségű neomycint, streptomycint, polymyxin B-t tartalmaz az oltóanyag befertőzésének megakadályozására.

Oltási reakció

Az oltás reakciója, akár a több komponensű, akár szóló oltásról van szó a szokványos tünetekkel jár: láz, helyi duzzanat, pír.

Oltási ellenjavallat

Előző oltásnál tapasztalt súlyos allergiás reakció, anaphylaxia esetén, további oltás nem adható. Akut lázas betegség esetén az oltás halasztása szükséges.

Oltás utazás esetén

A Föld egyes országaiban (Afrika) a poliovírus a mai napig élő probléma. Tervezett utazás esetén a Nemzetközi Oltóközpont felvilágosítást ad, szükséges-e a polio oltás ismétlése.