Baba

Káosz alakult ki a tápszertámogatás kapcsán

A tejfehérje-allergiás gyerekek számára felírt egyik legnépszerűbb tápszer szeptember 1-je után 380 Ft helyett 1710 forintba kerül, de vannak patikák, ahol 3805 Ft-ot kérnek. Több tízezer érintett család lehet.
2019. Szeptember 16.
Ha táplálékallergiás a baba, nem jár támogatás? (fotó: iStock)

Egyre gyakoribb a gyerekek körében a táplálékallergia. Azoknak a kisgyerekeknek és babáknak, akiknek tehéntejfehérje-allergiájuk van, speciális étrendet kell követniük, ennek egyik alapeleme a tejfehérjementes tápszer. Erre akár hároméves korig is szükség lehet. Az egyik ilyen tápszer ára szeptember 1-jétől a többszörösére emelkedett – írja a Népszava.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havi nyilvános gyógyszer-tájékoztatójából a lap megtudta, hogy míg a speciális igényekre gyártott Milumil Pregomin tápszer 0-12 hónapos korig 90 százalékos támogatással továbbra is 380 forint, addig ugyanezt az egyévesnél idősebb babák csak 55 százalékosan támogatott áron kapják. Így már 1710 forintba kerül egy doboz, akár csak néhány napra elegendő tápszer. Sőt, van akinek a teljes árat kell fizetnie, a változás ugyanis komoly káoszt okozott.

A lap a budapesti Oktogon Gyógyszertárban például azt a tájékoztatást kapta, hogy recepttel is 3805 forint a tápszer, mert már nincs rajta támogatás. Ugyanez volt a helyzet a miskolci Szent Rókus Gyógyszertár és a soproni Erzsébet Gyógyszertár esetében is. Ebben a káoszban nagy szerepe van annak, hogy a termékek új, úgynevezett TTT kódokat kaptak, ez alapján ismeri fel és azonosítja a rendszer a tápszert. A Népszava birtokába került egy, a gyártótól a szakorvosoknak küldött levél, melyben azt írják, a tápszer továbbra is támogatott, de megváltozott a kódja a rendszerben, így a régi kóddal felírt termékek teljes árúak.

“Minden századik gyermek tejfehérje-allergiás, vagyis több tízezer családot érint a támogatás megvonása” – mondta a lapnak dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus szakorvosa. Aki – mint említette – semmiféle tájékoztatást nem kapott arról, hogy megváltozna a tápszertámogatás. Ő a héten is a régi kóddal adta ki a recepteket. “Ezt a tápszert eddig hatéves korig, 90 százalékos támogatással írtuk fel. Nehéz lesz az új helyzet, mert így is folyamatosan küzdünk a szülőkkel, hogy ne rizs- vagy zabtejet adjanak az egy-kétéves, tejfehérje-allergiás gyermekeknek, hanem teljes értékű tápszert. Ha ez már nem 380, hanem majd’ kétezer forintba kerül, még nehezebb dolgunk lesz. A Pregomin nagyon jó minőségű termék, egyéves kor fölött nincs is olyan, amit szívesen javasolnék ezenkívül. Persze létezik még a Humana SL szójatáp az egyévesnél idősebb gyermekek számára, de ez keresztallergiát is okozhat” – tudta meg a lap szakorvostól.

Dr. Nagy Ilona csecsemő-, gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos a lapnak elmondta, hogy hároméves korig a gyerekeknek nagyon magas a fehérjebeviteli igényük, és mivel tehéntej-allergiájuk miatt tejterméket nem ehetnek, a szükséges mennyiséget tápszerrel juttathatják a szervezetükbe. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól fejlődjenek. “Nemzetközi vizsgálatok igazolták, hogy megfelelő mennyiségű állati fehérje nélkül az allergiás gyerekek egy-két évvel elmaradnak a növekedésben az egészséges kortársaikhoz képest, sőt vitamin- és kalciumhiány is kialakul náluk. A csontok, az idegrendszer és az agy fejlődését is visszaveti a hiány. Ez később tanulási nehézségeket, idegrendszeri zavarokat is okozhat és komolyan befolyásolja a szellemi teljesítőképességüket is” – mondta Csáki Csilla.

Gyakran nemcsak a tejfehérjére, hanem tojásra, szójára is allergiás egy gyermek, sőt keresztallergia is kialakulhat. A marhahús a tej-, a csirkehús a tojásallergiához hasonló tüneteket produkál. Ilyenkor állati fehérjét egyáltalán nem szabad fogyasztani.

Ételallergia tünetei lehetnek az ekcémaszerű kiütések, a véres széklet, a hasmenés, de nem mindig ennyire egyértelműek a tünetek. Gyanúra ad okot, ha a baba nem megfelelően gyarapszik. Éppen ezért szakorvoshoz, gyerek-gasztroenterológushoz vagy -allergológushoz kell fordulni, de ez sem annyira egyszer-, hiszen a vizsgálatok drágák, ezért minden hónapban csak bizonyos számú vértesztet kérhet az orvos. Ha kifut a keretből, akkor már csak a következő hónapra csúszik a beteg vizsgálata. A magánellátásban ezek a vizsgálatok több tízezer forintba is kerülhetnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Népszava