Baba

Koraszülöttek: az anyai érintés a legfontosabb

Egy tanulmány szerint a koraszülöttek esetében a gyermek és az édesanya közti testi kontaktus jótékony hatásai még 10 éves korban is észlelhetők.
2014. Február 17.

A Biological Psychiatry című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a fizikai kontaktus alapvető fontosságú a gyerekek testi és pszichológiai fejlődésében. Erre azonban csak viszonylag későn, és áldozatok árán sikerült rájönniük az orvosoknak, mivel a kórházakban és árvaházakban magukra hagyott gyerekeknél gyakran alakultak ki depressziós tünetek és más fizikai és pszichológiai problémák. De mégis milyen testi kontaktusra van szükségük a gyerekeknek és milyen előnyei vannak a fizikai közelségnek?

Dr. Ruth Feldman, a Bar-Ilan Egyetem kutatója kollegáival együtt a különböző fizikai érintkezési formák hatásait tanulmányozták koraszülött csecsemőkön. “A tíz éven át tartó kutatási szakasz végén kijelenthetjük, hogy az édesanya közelsége a koraszülött csecsemők esetében javítja a gyerekek fizikai és mentális állapotát, és ez a hatás még tízéves korban is érezteti a hatását” – nyilatkozta dr. Feldman.

A tudósok a hagyományos inkubátoros ellátást hasonlították össze a kenguru módszerrel, amit eredetileg Kolumbiában fejlesztettek ki a koraszülöttek kihűlése ellen. A módszer lényege, hogy az édesanya saját testének melegével tartja melegen az újszülöttet. A kutatók 73 édesanyát kértek fel, hogy a kenguru módszerrel melengessék koraszülött gyermeküket két héten keresztül – mindeközben 73 inkubátorban fekvő csecsemőt is megfigyeltek. A gyerekek állapotát ezek után a következő tíz évben összesen hétszer ellenőrizték.

Az eredmények szerint az első fél év során a kenguru módszert alkalmazó édesanyák sokkal érzékenyebbek voltak, és sokkal több anyai szeretettel viseltettek gyermekük iránt, mint az inkubátorban fekvő csecsemők anyukái. A kenguru módszerrel kezelt gyerekek az első tíz évben sokkal jobb kognitív képességekről tettek tanúbizonyságot a vizsgálatok során, mint az inkubátorban lévők. “Ezek a gyerekek nyugodtabban aludtak, idegi-endokrin szempontból jobban reagáltak a stresszre, autonóm idegrendszerük fejlettebben működött, és kognitív képességeik is jobbak voltak, mint az inkubátorban kezeltek” – írják a tudósok.

“A kutatási eredmények egyértelműen bizonyítják, milyen fontos az édesanya közelsége a gyerekek számára – nyilatkozta dr. John Krístal, a Biological Psychiatry szerkesztője – A fokozott stimuláció úgy tűnik pozitív hatással van a gyerekek agyára, és segít elmélyíteni az anyag-gyermek kapcsolatot.”

A koraszülés világszerte hatalmas problémát jelent: a fejlett országokban a gyerekek nagyjából 12 százaléka születik idő előtt. Bár az újkori gyógyszerek jelentősen növelték a koraszülöttek túlélési esélyeit, sokan közülük hosszú távú kognitív problémákkal küzdenek, valamint a stressztűrő képességük is rosszabb a neuro-biológiai rendszerükben beállt változások következtében.

“A kenguru módszer egyszerű és olcsó, és rendkívül könnyen alkalmazható szélesebb körben is – nyilatkozta Dr. Feldman – Az pedig mostanra bebizonyosodott, hogy hatalmas segítséget jelenthet a koraszülöttek későbbi problémáinak megelőzésében.”

Forrás: Medipress