Baba

Koronavírus elleni oltás: ki kapja majd, mikor és hogy működik?

Hatalmas erőkkel kutatják a koronavírus elleni vakcinát. Mikor készülhet el az oltóanyag és kik kaphatják meg?
2020. Május 06.
Koronavírus elleni oltás: ki kapja majd, mikor és hogy működik? (fotó: Getty Images)

Az Origo kérdezte Ócsai Lajos járványügyi szakértőt a védőoltásokról és arról, mikorra várható a koronavírus elleni oltóanyag.

A járványügyi szakértő véleménye szerint a lehető leghamarabb lesz vakcina, “a normális engedélyezési eljárást is fel lehet ebben az esetben gyorsítani, hiszen a technológiák jelentős része biztonságos, nem fordulnak elő hibák. Talán egy, legfeljebb két éven belül biztos, hogy lesz oltóanyag.” A szakértő azt is elmondta, hogy a jelenlegi kutatási eredmények szerint a vírus nem mutálódik gyorsan, így ki lehet fejleszteni ellene a védőoltást.

A WHO szerint 2021 végéig nem lesz oltóanyag, míg Dr. Mikael Dolsten, a Pfizer gyógyszergyártó cég tudományos vezetője szerint akár ez év végére több millió vakcina is rendelkezésre állhat.

“Az is lényeges, hogy az oltóanyagot melyik cég állíthatja majd elő. Ha csak egy cég szerzi meg a gyártási engedélyt, akkor annál a cégnél kell majd az országoknak sorban állni a termékért. A mostani helyzetben viszont elképzelhető, hogy nem a gazdasági haszon lesz az elsődleges szempont, és megoldják a cégek, országok, hogy a lehető leggyorsabban mindenkihez eljusson kellő mennyiségben az oltóanyag” – mondta Ócsai Lajos.

A járványügyi szakember szerint ha lesz oltóanyag, akkor elsősorban az időseknek és a krónikus betegeknek kell először megkapniuk, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek. Ezután a munkaképes korosztályt kellene átoltani.

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a vírus által megbetegedettek és felgyógyultak hosszú távon védettek lesznek-e a vírus ellen, nekik kell-e kapniuk oltást. Ha valaki megbetegedett korábban és megkapja a védőoltást, akkor sem lesz baja. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a majdani oltás meddig biztosít védelmet.”A hepatitis B elleni védőoltásnál úgy gondolták, hogy öt év múlva meg kell ismételni. Eltelt öt év, ellenőrizték az oltottakat, és kiderült, hogy nem kell ismételni az oltást. Tíz év múlva újra megnézték, és még akkor sem kellett. Most eltelt 25 év, és még mindig nem szükséges oltani az embereket, annyira hatékony az oltóanyag” – mondta Ócsai.

Arra a kérdésre, hogy hogyan működik majd az oltás Ócsai Lajos elmondta, hogy a védőoltás által a szervezetbe kerülő ágensekre ellenanyag termelődik. “Ezek egy része kering a vérben, a másik része viszont elraktározódik a memóriasejtekbe. Ha azok jól működnek, és bekerül egy vadvírus a szervezetbe, a memóriasejtek azonnal rákapcsolnak, és pillanatok alatt termelik is az ellenanyagot – amelyet már jól ismernek a védőoltás miatt.” Ha valaki nem kap oltást és úgy kapja el a vírust, akkor a szervezet később kezdi el termelni az ellenanyagot. Aki megkapta a védőoltást, annak olyan hatékony az ellenanyag-termelése, hogy tüneteket sem észlel magán, ugyanis az ellenanyag rögtön működésbe kezd.

Forrás: origo.hu