Baba

Koronavírusos lett egy öt hónapos kislány, de a szülőket nem tesztelik

Április 6-án lázasodott be egy nyugat-dunántúli házaspár öt hónapos babája - szülei először azt hitték, a csecsemő foga nő.
2020. Április 16.
Koronavírusos lett egy öt hónapos kislány, de a szülőket nem tesztelik (Fotó: Getty Images)

Amikor 39 fokos volt a láza, kúpot adtak neki, ami hőemelkedésig vitte le a testhőmérsékletét, de 2 óra múlva ismét lázas lett. A kislány gyenge és bágyadt volt, és folyt az orra – írja az Index.hu.

Az édesanya többször konzultált telefonon a gyerekorvossal, aki elmondása szerint “hihetetlen körültekintéssel végezte még így telefonon keresztül is a munkáját”. A doktornő két nappal később már nem tartotta reálisnak, hogy a kislány folyamatos láza a fogzás miatt lenne, ezért koronavírus-tesztet rendelt el a gyermeknél.

Másnap mintát vettek a kislánytól, a szülők pedig kaptak egy határozatot a kislányuk nevére, miszerint további intézkedésig nem hagyhatja el a lakást, de ugyanez a szülőkre nem vonatkozott. Április 11-én kora délután hívták a szülőket telefonon a Járványügyi Hivataltól, hogy a kislány eredménye pozitív lett. A fél órás beszélgetés alatt az édesanya a következőket kérdezte a lap szerint: “Minket tesztelnek? Nem! Három nevet adtam le, akivel két héten belül érintkeztünk. Őket tesztelik? Esetleg vonatkozik rájuk valami? Karantén? Nem, egyik sem! Csak felírják a nevüket.”

Arra kérdésre, hogy mikor tesztelik újra a gyermeket, azt a választ kapták, hogy vélhetően két hét múlva, de erről még döntenek, és közölték vele, hogy a telefonbeszélgetést követően él a határozat, miszerint a teljes családot két hét karantén alá helyezik.

Azóta a babának nincsenek tünetei, az édesapja pedig még azelőtt volt beteg, hogy a kislány megbetegedett volna. A férfinak egy napig tartó hőemelkedése, orrfolyása, torokfájása, kis levertsége volt, de semmi komoly panasza. Az édesanya szerint ez lehetett akár nátha, de túl is eshet a betegségen, míg neki hasmenése és fejfájása volt az elmúlt 3 napban, a torka pedig még kapar. Kislányuk első tünetei óta több mint egy hét telt el, elvileg most, a második héten, a mintavételt követően feloldják a karantént, ha negatív lesz a tesztje.

“Tőlünk nem vesznek mintát, ez már biztos. Tehát ami ezután történhet, hogy pozitív teszt esetén még maradunk itthon. Negatív teszt esetén a határozatot feloldják, a férjem megy dolgozni, ezzel talán tovább fertőzve másokat. Tekintve, hogy rajtam most mutatkoznak az első tünetek, biztosan még fertőző állapotban leszek. Nálunk még szerencsés a helyzet, hiszen én itthon vagyok, így természetesen senkit nem teszek ki a fertőzés lehetőségének, de a férjemnél ez elkerülhetetlen” – idézte az édesanyát az Index.

Forrás: Index.hu