Baba

Kvíz: Tényleg adhatók itthon ezek a nevek?

Hónapról-hónapra bővül az itthon anyakönyvezhető nevek listája, ami bizony sok meglepő keresztnevet is rejt. Kitalálod, hogy ezek közül melyik adható a mostani újszülötteknek?
2023. December 28.
Nevető kislány

Arról, hogy mely nevek közül válogathatnak a szülők, a Nyelvtudományi Intézet munkatársai döntenek. Ők azok, akikhez be lehet nyújtani a kérvényt, ha olyan névvel szeretnék anyakönyveztetni születendő babájukat az anyukák és az apukák, amelyiket korábban még nem hagyták jóvá.

A lánynevek vannak többségben

A Névtanácshoz hónapról-hónapra érkeznek ilyen beadványok, közülük azonban nem mindegyik végzi az adható nevek listájában, mert a hozzáértők alapos mérlegelés után el is utasíthatják azokat.

A hivatalos listában a jelenlegi adatok szerint 2600 női név szerepel, a kisfiúknak pedig 1953 jelölt közül kell megtalálni a befutót a névkereső szülőknek. Összesen tehát 4553 utónév adható ma Magyarországon, amelyek közül sokról nehéz elhinni, hogy tényleg választható. Ezekből hozunk most egy csokorra valót kvízünkben!

Kvíz a meglepő nevekről: Tényleg hívhatnak így valakit Magyarországon?

Újszülött baba talpa

Sorra mutatjuk a cseppet sem mindennapi neveket, neked pedig csak annyi a dolgod, hogy eldöntsd, anyakönyvezhetők-e vagy sem!

Nyitókép: Getty Images