Baba

Mikor kezdenek mosolyogni a babák?

Már alig várod, hogy kisbabád rád mosolyogjon? De mégis mikor számíthatunk rá először?
2020. Június 21.
Mikor kezdenek mosolyogni a babák? (fotó: Getty Images)

Hiszed vagy sem, a babád már akkor is mosolygott, amikor még te nem láthattad ezt. Ugyanis már magzati korban, az anyaméhben is mosolyog – mondta el a parents.com-nak Dr. Mark Gettleman gyermekorvos és Dr. Goofy Gettwell. Ezek az első mosolyok még nem szándékosak, nem arról van szó, hogy reagál valamire a magzat. Hasonlóan reflex-szerűek, mint a magzati végtagmozgások. Ez a reflex-szerű mosoly nagyjából a baba 2 hónapos korára tűnik el. Az első igazi mosolyra valamikor 1,5 és 3 hónapos kor között számíthatunk.

A reflex-szerű és valódi mosoly közötti különbség könnyen megállapítható: míg előbbi rövidebb és véletlenszerűen történik, leginkább akkor, amikor a baba alszik vagy fáradt, addig utóbbi egyértelműen valamire reagál, például, amikor a baba meglátja anyukája arcát. A valódi mosolynál, a baba tekintete is tükrözi az érzelmeit.

Sokszor mindez akkor következik be, amikor valamilyen vokális vagy vizuális inger éri, például, ha énekelsz neki vagy beszélsz hozzá. Később már az is elég egy mosolyhoz, ha meglátja a szüleit.

Ahogy a baba nő és érzékeli, hogy milyen reakciókat vált ki másokban a mosolygása, elkezdi hangokkal is kísérni a mosolyát: gügyögéssel, kuncogással, kacarászással. Az 5 hónapos babák pedig már nevetni is képesek.

Mit mutat meg a mosolygás a fejlődés szempontjából?

Amikor a baba mosolyogni kezd, akkor ez azt jelzi, hogy látása fejlődött és már képes felismerni az arcodat. Agya és idegrendszere már annyira érett, hogy a reflex-szerű mosoly már leépült és kezd tisztában lenni azzal, hogy a mosolygással kapcsolatba tud lépni másokkal. Azt is kezdi felismerni, hogy érzései és reakciói hatással vannak másokra. Mosolyog, hogy kifejezze örömét, izgalmát, elégedettségét és boldogságát. Mintha azt mondaná, hogy “Anya, mindent jól csinálsz!”.

Ha gyakran veszel fel a babával szemkontaktust és állandóan beszélsz hozzá, akkor ezzel ösztönözheted a mosolygásra. Bohóckodjunk, vicceskedjünk, kukucs-játékozzunk, ezzel is ösztönözhetjük őt.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha a baba még nem mosolyog, ez valószínűleg semmi rosszat nem jelent – a babák eltérő ütemben fejlődnek, így az első mosoly ideje is nagyon eltérő lehet. Azért, ha aggódsz vagy a baba már elmúlt 3 hónapos és nem mosolyog, a biztonság kedvéért említsd meg az orvosotoknak.

(via)