Baba

Mit tehetsz bölcsőhalál ellen?

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), vagy más néven bölcsőhalál az egy év alatti babákra jelent igazán komoly veszélyt. Jó pár dolog van, ami segíthet megelőzni a bajt.
2016. Szeptember 26.

A bölcsőhalál azért kapta ezt a nevet, mert rendszerint alvás közben csap le, a látszólag teljesen egészséges babákra is. Bár az oka ismeretlen, a kutatók hosszú évek óta próbálják megfejteni, mi idézheti elő. Ami a legijesztőbb, hogy még tünetei sincsenek, így nem kapnak a szülők semmilyen figyelmeztető jelzést arról, hogy megtörténhet a baj.

Egy harvardi kutatás szerint agyi rendellenesség lehet felelős a hirtelen csecsemőhalálozások csaknem feléért.

De egyes kutatások szerint a baba neme is fontos tényező lehet, hiszen több fiú esik áldozatául a bölcsőhalálnak, mint lány. A bölcsőhalál kialakulásának a kockázatát a dohányzás is növeli. Éppen ezért nem véletlen, hogy azt ajánlják, a várandós kismama ne dohányozzon, de az újszülött csecsemő környékén se gyújtsanak rá a felnőttek.

Hogyan előzhető meg a bölcsőhalál?

  • Érdemes beszerezni egy légzésfigyelő eszközt, amely pontosan beállítható, hogy hány másodperces légzéskimaradást jelezzen sípoló hanggal.
  • Ne fektessük a kicsit a hasára, igyekezzünk inkább a hátán altatni a babát.
  • Használjunk a babaszobában párásítót, legyen körülbelül 40 százalékos a páratartalom.
  • Ne öltöztessük túl alváshoz a kicsit, ne legyen nagyon melege. Nagy paplant se terítsünk rá.
  • A nagy párnákat, óriási plüssöket is vegyük ki a kiságyból. Ezeket olyankor adjuk neki oda, amikor vele vagyunk, tudunk rá figyelni.
  • Tegyünk meg mindent az anyatejes táplálás érdekében.

Forrás: pregnancyvideo