Baba

Mosható pelenka: a tévhitek nyomában

Mosható pelenkát használni csak a rasztahajú, hippi "ősanyáknak" jut eszébe - legalábbis valami ilyesféle tévhit él az ellendrukkerek fejében.
2015. Október 05.

Mert anyáink és nagyanyáink még kézzel mostak, főzték a tetrát, bezzeg milyen könnyű a mostani gyerekekkel, mert csak leveszed róluk az eldobhatót, és gond egy szál se. Vagy mégsem ilyen egyszerű a jelenség? És mi a helyzet azzal a rengeteg szeméttel? És a pénztárcáddal? Vajon miért lesznek egyre népszerűbbek és népszerűbbek a mosható pelusok?

Mosható pelenkát használni csak a rasztahajú, hippi “ősanyáknak” jut eszébe – legalábbis valami ilyesféle tévhit él az ellendrukkerek fejében, akik között tartja magát az a téveszme is, hogy ebbe a trendi babaholmiba nem is éri meg beruházni, mert a mosással, a mosógép amortizációjával számolva ezerszer gazdaságosabb az eldobható pelenkák mellett voksolni, ha újszülött érkezik a családba.

Mindenkinek szíve-joga egyik vagy másik pelenkás megoldás mellett dönteni, de az alábbiakban egy gyors kalkulációval annak igyekeztünk utánajárni, hogy a moshatózás (ahogy az anyukák emlegetik) tényleg olyan horribilis kiadás-e az eldobhatóhoz képest. Ezt a következtetést a többség ugyanis akkor vonja le, amikor szembesül azzal, hogy a moshatós indulócsomag 40-50-60 ezer forint körül kapható, ami látszólag talán nem térül meg. Lássuk!

Budapest és vidék viszonylatában

Adott két átlagos anyuka, Kiss-Nagy Magdolna és Haulik Beatrix, aki színt vallott kérésünkre kiadásairól, és egy, a moshatózással kapcsolatos, minden szóba jövő paramétert figyelembe vevő kalkulátor segítségével számolta ki, mennyibe is kerül az általa választott mosható “üzemmód”, szemben egy középáras, eldobhatós “meneteléssel”, 3 éves időtartamban.

Mosható pelenka: a tévhitek nyomában

Pelusválasztás: az elsődleges szempont a kicsi egészsége

Az alábbi adatok két háztartás adatait tartalmazzák. A soroknál az első érték egy miskolctapolcai háztartás adata, a második pedig egy budapesti, IV. kerületi háztartás adata!

Víz köbméterenkénti ára (Ft/m3): 500, 234

Villamos energia ára (Ft/kWh): 50, 30

Csatornadíj egy köbméter vízre (Ft/m3): (nincs), 387

Egy mosás során elfogyasztott víz (L): 70, 39

Mosógép fogyasztása egy mosás során (kWh) 1,3, 0,77

Hány naponta mosod a pelusokat? 4, 2

Hány gyerekkel számolsz? 1, 1

Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3, 3

Mosható pelenkákra kiadott pénz (Ft): 70.000, 58.000

Papírtekercsre, pelusmosáshoz használt mosószerekre évente kiadott pénz (Ft): 15.000, 22.000

Egy mosás nagyjából ennyibe kerül (Ft): 85, 24,22

A megadott számú gyerekekre eső moshatózás költsége (Ft): 138.269, 137.260

Eldobhatós pelenkával számolva ugyanez, három évre (Ft): 320.400, 313.992

Meglepődtél? Mi igen!

Az adatok közel sem nevezhetők reprezentatívnak, mégis látványos a különbség: a rögtönzött, aktuális rezsiköltséggel végzett kalkulációik szerint ugyanis 2-3-szor többe kerülnek egy családnak az eldobható pelusok (és az eldobható pelenkáknál kalkulálhattunk volna még magasabb összeggel), és itt még az esetlegesen megemelkedett szemétdíjjal nem is számoltunk. Ráadásul – ahogy a fenti adatokból is látszik – a mosható pelenkázás nem is jelent extra nagy macerát, hiszen mindössze két-három-négynaponta kell egy plusz mosással számolni, a gyermekek mellett amúgy is gyakori mosógépindítások mellé. A számokból világos az is, hogy egy “eco” mosógép valóban mérsékli a mosás költségeit.

Mosható pelenka: a tévhitek nyomában

Mosható pelenka

Valamit tehát mégiscsak csak tud az a sok anyuka, aki az utóbbi években belevetette magát a környezetbarát gyereknevelésbe, és nekik hála, itthon is reneszánszukat élik a mosható pelusok. Azokban a háztartásokban pedig, ahol környezetbarát módon bekkelik ki a szülők, míg szobatiszta nem lesz gyermekük, 500-800 kg veszélyes hulladéktól kímélik meg a Földet. Nyomós érv ez is, ha szereti az ember minimálisra zsugorítani az ökológiai lábnyomát.

Azoknak is érdemes egy próbát tenniük, akiket a dolog körülményessége tartott eddig vissza, hiszen maximum addig lehet ilyennek titulálni a moshatózást, míg meg nem találja az ember a megfelelő kombinációt (akárcsak az eldobható esetében). Egy szett pelus az esetek többségében a tesót is kiszolgálja, nem egy gyártó árulja termékeit testvérgaranciával.Kapcsolódó cikkeink mosható pelenka témában: