Baba

NAIT: “attól féltem, elveszítjük Patrickot”

Problémamentes terhesség és szülés után, az újszülött Patrickot alacsony vércukorszint és a testén jelentkező apró pontszerű bőrvérzések miatt azonnal az intenzív osztályra utalták.
2017. Március 24.

Patrick

Az amerikai Laura McCarthy tökéletesen felhőtlen várandóssága végén, 39 hetes terhesen, épp a téli olimpia nyitó ceremóniájának élő közvetítését nézte férjével, amikor elfolyt a magzatvize. Összepakoltak és bementek a kórházba, ahol minden forgatókönyv-szerűen történt, és néhány órán belül meg is született a látszólag makkegészséges kisfia, Patrick – írja a naitbabies.org.

Egy órával később azonban nagyon alacsony vércukorszintet mértek nála, és apró pontszerű bevérzéseket észleltek a bőrén, ezért azonnal bevitték az újszülött intenzív osztályra.

“A szívem szakadt meg érte. Az első 24 óra kibírhatatlan volt” – mondja Laura. Az intenzív osztály főorvosa NAIT-ot (neonatális allo-immun thrombocytopenia) diagnosztizált a babánál, és máris sorolta a borzalmasabbnál borzalmasabb tényeket: vérátömlesztés, nagyon alacsony vérlemezkeszám, agyvérzés.

“Le sem mertem menni hozzá az intenzívre, mert attól féltem, hogy elveszítjük” – meséli az édesanya. “Aztán lassan javulni kezdett a helyzet. Háromszor kapott vérátömlesztést és három hétig tartottak bent minket az intenzív osztályon, mire megkaptuk az engedélyt, hogy hazamehessünk. Az intenzív osztály dolgozói fantasztikusak voltak, a vérzés pedig szerencsére nagyon kismértékű volt, ami magától gyógyult. Patrick azóta egy boldog, imádnivaló 6 éves nagyfiúvá cseperedett, aki semmi mást nem szeretne jobban, mint egy kistestvért” – meséli Laura.

“A többi NAIT-baba története továbbra is nagyon sok erőt és inspirációt ad nekünk.”

A NAIT kialakulásáról és okairól itt olvashatsz bővebben.

Ezek is érdekelhetnek: