Baba

Rendőrök vitték el a csecsemőt, akiről senki nem tudott semmit

A szülők nem anyakönyveztették, nem oltatták be a négyhónapos kifiút. Sem neve, sem TAJ száma nincs. A gyámhatóság elvette a gyereket a családjától.
2020. Január 27.
Rendőrök vitték el a csecsemőt, akiről senki nem tudott semmit (fotó: RTL Klub)

Rendőrök segítségével vette el a gyámhatóság a családjától azt a négyhónapos dusnoki kisfiút, akiről születése után nem sokat tudtak a hatóságok. Nem anyakönyvezték, nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, nem volt neve és TAJ száma sem. Az RTL Klub stábjának a szülők azt mondták, hogy a babának nincs szüksége okmányokra, csupán a szülei gondoskodására. A hivatal szerint ők a gyerek jogait védték az intézkedéssel.

Rendőrök segítségét kérte a gyámügy, hogy egy négyhónapos kisfiút kiemeljen a családjából a Bács-Kiskun megyei Dusnokon. A rendőrök felszólították az apát, hogy adja oda kisfiút, aki ennek nem tett eleget. Ezután a rendőrök lefogták a férfi kezeit és a gyerekhámból elvették a gyereket, az apa ellen pedig szabálysértés miatt előállították.

A kisfiú szeptember 5-én született, a gyámhivatal állítása szerint szeptember 20-a óta semmit nem tudtak a gyerekről és az állapotáról. Ezért novemberben elrendelték, hogy vegyék nevelésbe a csecsemőt.

Amikor másnap a házhoz mentek ezt végrehajtani, a gyámügy szerint a házból kijött 10-15 fő, és “fenyegetően léptek fel”. Ezért úgy döntöttek, hogy a rendőrség segítségét kérik.

A szülők szerint a hatóságok azért léptek fel, mert a család nem akarta anyakönyveztetni a gyerekét.

Az Index megkereste a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt, ahonnan a következő választ kapták a kérdéseikre:

A kormány minden magyar gyermek jogait megkülönböztetés nélkül biztosítja. A gyermeknek joga van a lehető legjobb egészségi állapothoz, valamint, hogy orvosi ellátásban és gyógyító-nevelésben részesülhessen. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal bejelentés folytán értesült arról, hogy Dusnokon 2019 szeptemberében gyermek született, ismeretlen szülőktől. Az anya nem vett részt várandós gondozáson, az eltitkolt terhességet követően otthonában szülte meg gyermekét, az otthonszülésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembe vétele nélkül. A szülők a gyermek anyakönyveztetését megtagadták. A család Magyarország joghatóságát nem fogadja el, minden jogi szabályozástól, minden állami szervvel való kapcsolatfelvételtől elhatárolódnak, a gyermekre vonatkozó minden egészségügyi ellátást elutasítanak. Miután a szülők a többszöri kötelezések ellenére sem teljesítették a jogszabályban előírtakat, a kormányhivatal döntött a gyermek családból történő kiemeléséről és az ideiglenes gondozási helyének kijelöléséről.

Forrás: RTL Klub