Baba

Sír a baba: tippek a megnyugtatására

A csecsemő sírásával kapcsolatban először is egy nagyon fontos dolgot kell megértenünk: a sírás a babák nyelve, és minden igényüket a hangnem és a hangerő változtatásával képesek kifejezni.
2003. November 11.

Sírás

Mit tegyünk, ha sír a baba?

Egy kiváló gyermekorvos határozta meg legtalálóbban a sírás “nyelvét”: hatféle sírást különböztet meg. A sírás lehet a fájdalom, az éhség, a hasfájás, az unalom, a kényelmetlen testhelyzet jele, illetve, a kicsi akkor is sír, amikor a nap végén levezeti a felesleges energiáit. Más csoportosítás szerint a babák más-más sírással tudatják a szüleikkel, hogy fáradtak, ijedtek, vagy éppen túl sok inger érte őket és szeretnének egy kis nyugalmat.

A baba érkezése utáni hetekben az anyuka, apuka “megtanulja” a gyermeke nyelvét, és a szülő különbséget tud tenni a baba különböző finom sírásai között. Mire a baba eléri ezt a kort, a szülő már hozzászokik a sírás különböző hangszíneihez, intenzitásához és hangerejéhez. 

Még mindig sokan vallják azt az elvet, hogy a kicsit nyugodtan sírni lehet hagyni egy ideig, mert egy idő után “megunja”, elfárad és így megtanulja megnyugtatni saját magát.  A kisbabát soha nem szabad sírni hagyni, hiszen okkal teszi, amin csak mi segíthetünk. Az újszülötteknél azért sem érdemes ezt a módszert követni – bármi legyen is a sírás oka -, mert órákon keresztül képesek sírni, ha egyszer igazán rázendítenek.

Ne féljünk attól, hogy elkényeztetjük babánkat, ha rögtön reagálunk sírására, vagy szomorú arcocskáját komolyan vesszük. Ez nem így van. A fejlődésnek különböző szakaszai vannak, és közülük első a bizalom kialakulása. A baba megtanul bízni szüleiben élete első néhány hónapjában, amikor azok minden egyes alkalommal kielégítik igényeit. A babának nagyobb szüksége van szeretetünkre, mint bármi másra a világon. Egy szülő számára az egyik legboldogabb pillanat, amikor a baba abbahagyja a sírást, és esetleg el is mosolyodik, amikor megpillant bennünket. Bizonyos esetekben a baba csupán csak azért sír, hogy a szeretett szülő biztonságot nyújtó karjaiban lehessen. 

Érdemes minél előbb megnyugtatni, mert ha a baba “teljes hangerőre kapcsol”, már nem is fog emlékezni arra, igazából miért is kezdett el sírni. Az első két perc után már lendületből sír, és sokkal nehezebben nyugtatható meg.

Az énekhang megnyugtatóan hat a babára. Átölelve és ringatva hamarabb megnyugszik, ha hangunk lágy, halk és a dalban sok az ismétlés. Ne akarjuk túlkiabálni a síró csecsemőt, mert annál hangosabban sír. Ha lehalkítjuk a hangunkat, ő is lecsendesedik, hogy jobban hallja az éneket. Természetesen akkor is énekelhetünk neki, ha nem sír a baba, például pelenkázás közben. Ha sírva fakad, megnyugtató számára a már ismert dallamot hallani. A babák egy része szereti a szertartásos tevékenységeket, a megszokott dolgok ismétlődését, amit a szülő ügyesen kihasználhat. Ha sírásra minden alkalommal hasonlóképpen reagálunk,(pl. ringatás, ének, stb.), a baba megtanulja, hogy mire számíthat, és már a szertartás elején megnyugodhat.

Bármennyire is zavarja vagy idegesíti a szülőt a gyermeksírás, soha ne jusson eszébe egy dühös pillanatában megrázni a babát. A baba nem érti meg, hogy ez azért történik, hogy ő abbahagyja a sírást, és nem is fogja “ijedtében” abbahagyni, hanem még sokkal jobban rázendít. Még mindig jobb megoldás, ha hagyjuk sírni, mint az ideges kapkodás. Ráadásul ennek súlyos egészségügyi következményei is lehetnek!

Az előzőekben írtunk róla, hogy a sírásnak sok fajtája van. Számtalanszor megfigyelhettük, hogy egész napi távollét után hazaérkezve, a baba ránk néz, és éktelen sírásba kezd. Aki napközben vele volt, ilyenkor bizonygatja, hogy egész nap nem volt semmi baja, nem sírt, vidám volt. Akkor hát mi bántja? Ilyenkor a baba két dologgal próbálkozik: szeretné, ha szülője kárpótolná az egész napos távollétért, a másik, hogy tudomásunkra hozza, hogy egyetlen napot sem hajlandó nélkülünk eltölteni.

Mit tegyünk, ha vigasztalhatatlanul sír a gyermek, és sehogy nem tudjuk megnyugtatni? Ilyenkor mindenképpen hagyatkozzunk orvosunkra, védőnőnkre. A szakember képes megkülönböztetni a sírás orvosi, ill. egyéb okait. A sírást kiváltó komolyabb orvosi problémák általában egyéb tünetekkel is járnak, de előfordulhat, hogy a sírás a baj első jele.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu