Baba

Sport és szoptatás

Sokan tartanak attól, hogy testi megerőltetés hatására csökkenhet a tejmennyiség, és megváltozhat az anyatej íze. Vajon tényleg le kell mondanunk a sportról? És a nagytakarításról is?
2011. Április 12.

Teljesen normális és hétköznapi jelenség évezredek óta, hogy a szoptató nők is kiveszik részüket a mindennapos tevékenységekből. Akinek már vannak nagyobb, de még mindig állandó felügyeletre szoruló gyerekei, az tudja, hogy cseppet sem elhanyagolható sportteljesítmény egész nap egy kis örökmozgó nyomában lenni, emelgetni, cipelni, letenni, utána szaladni és így tovább. Az sem kétséges, hogy a legtöbb édesanya emellett még takarítani, főzni, vásárolni is szokott, nem is beszélve a cipekedés különféle formáiról!

Emellett akinek még futja az erejéből és idejéből, nyugodtan megengedhet magának akár heti ötszöri tornát is a fitneszklubban, a teje nagy valószínűséggel nem lesz sem kevesebb, sem rosszabb, mint azelőtt. A legfőbb gond inkább annak a heti néhány alkalomnak a megszervezése szokott lenni. Ki vigyáz a babára? Akad olyan fitneszklub is, ahol gyerekmegőrzésre is vállalkoznak.

Így kezdj sportolni

– Fokozatosan emeld a terhelést! Mindig csak annyit végezz egyszerre, amennyit nem érzel megerőltetőnek. Kezdheted öt perc tornával a képernyő előtt otthon, vagy öt perc futással a parkban. A második naptól növelheted az időt tíz percre. Az a jó, ha nem alakul ki izomláz.

Sportolás, torna előtt szoptasd meg a babát, hogy minél üresebbek legyenek a mellek (így jobban viselik a rázkódást), és a kicsi se éhezzen meg, amíg távol vagy.

– Viselj közben jól tartó sportmelltartót. Fontos, hogy ne szorítson, ne vágjon be sehol, de tartsa minél jobban egy helyben a kebleket.

– Igyál igény szerint, akár sport közben is.

– Utána zuhanyozz, vagy mosd meg a melled, mert az izzadság sós íze zavarhatja a babát.

Ideális mozgásformák szoptató nőknek

– callanetics

https://gyerekszoba.hu/articles/baba/Baba-mama_torna?aid=20081120184302

– slide

– aerobik, sztepaerobik akrobatikus, ugrálós elemek nélkül

– spinning, tornagépek

– tai-csi, jóga

– gerinctorna

– tánc (hastánc, latin táncok)

– kirándulás, gyaloglás

– kerékpározás

Szoptató nőnek kevésbé ajánlatos

– futás

– sok ugrálással, nagyfokú sérülési, esési kockázattal járó sportok (küzdősportok)

– labdás csapatjátékok

Úszni szabad?

Általában igen! Akkor nem ajánljuk, ha a mellbimbó sebes, akármilyen apró is rajta a sérülés. Gondot okozhat, ha a víz túlságosan hideg, ezt úszás után jó meleg zuhanyozással ellensúlyozhatod. A különféle úszásnemek közül a pillangózást érdemes olyan időszakra halasztani, amikor már csak egyszer-kétszer szopik a kicsi. A vizes fürdőruhát vedd le mielőbb! Az uszodavíz általában nagyon klóros, öblítd le magadról alaposan. A babát zavarhatja a testápolók, dezodorok íze, illata, ezért ezekkel inkább csínján bánj, vagy ügyelj arra, hogy melledre ne kenj belőle. Ugyanezek a szempontok vonatkoznak az akvagimnasztikára is.

Megsavanyodik a tej?

Erőteljes testmozgás hatására emelkedik a vér tejsavszintje, s ennek következtében az anyatejben is nő ennek a savanykás, kicsit kesernyés anyagnak a mennyisége. Ezért régebben azt ajánlották, hogy sportolás után az első adag tejet inkább fejje le és öntse ki az édesanya. Ez azonban többnyire teljesen felesleges! A baba ugyanannyit szopik akkor is, ha sportol, akkor is, ha nem sportol a mama. Persze azért akadhatnak olyan érzékeny apróságok, akik csak fintorognak a sportolás utáni tejtől. Ebben az esetben próbálkozhatsz azzal, hogy tíz milliliter körüli mennyiséget kifejsz, s csak utána teszed mellre. Arról azonban feltétlenül győződj meg előbb, nem valami más okozta-e a fintorgást (izzadság, klóros víz, testápoló, parfüm). A vizsgálatok azt mutatták, hogy az anyatej sportolás utáni tejsavszintje nem csökkenthető azzal, ha alaposan kiürített mellekkel kezdesz mozogni. Annyit azonban mindenképpen elérhetsz a kiürítéssel, hogy csökkented a gyulladás, tejcsatorna-elzáródás kockázatát. Ez pedig talán a legfontosabb szempont. A tejet termelő mellek nagyon érzékenyek a külső fizikai hatásokra, s ez az érzékenység teltség esetén sokszorosára nő!

Nem lehet nagyot hibázni!

A sportolás mindenképpen jótékony hatású, már csak azért is, mert segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, sikerélményt ad, kicsit kikapcsol az otthoni mókuskerékből. Lehetséges, hogy úgy tapasztalod majd, a választott mozgásforma mégsem tesz jót a tejtermelésnek, mert csökkenést tapasztalsz. Ebben az esetben sincs semmi veszve, hiszen nyugodtan válthatsz másik sportolási formára, és a gyakoribb szoptatás hatására vissza fog térni a szükséges tejmennyiség, hiszen nem visszafordíthatatlan folyamatról van szó.

Sport és fogyás

Ha a mozgás egyedüli célja a testsúly csökkentése, még egy szempontot hozzá kell illesztenünk az eddigiekhez. Szoptatás idején nem ajánlatosak a heti fél kilónál nagyobb fogyást eredményező módszerek. Óvakodj a különféle, fogyasztó hatásúként hirdetett szerek, táplálékkiegészítők és a sportolás együttes alkalmazásától, mert ezek egyrészt túlságosan erőteljes fogyást eredményezhetnek, másrészt nem is egészségesek.

Jó megoldás otthon

Nem kell feltétlenül elmenni otthonról, hogy jót mozoghass, és még örülni is tudj neki. Segíthet egy tornagyakorlatokat tartalmazó dévédé, egy hastáncos zenekazetta és persze maga a baba is, aki remek kis súlyzóként működhet például hasizomgyakorlat közben, alsó lábszáradon fekve. Mindez cseppet sem befolyásolja a tejmennyiséget, de az izmok fejlettségét, a jó közérzetet annál inkább!

Forrás: Kismama magazin