Baba

Szépség és beöntés

Marilyn Monroe, Madonna, Jennifer Lopez, Beyoncé, Britney Spears, Liv Tyler, Demi Moore - tudod, mi a közös bennük azonkívül, hogy hírességek? Szépségük, karcsúságuk nem is annyira titkolt titka a rendszeres beöntés, legalábbis állításuk szerint.
2011. Július 12.

Ha fogyni szeretnél, és hatékony módszerek után kutatsz, valószínűleg belebotlasz a neten a bélmosás-beöntés módszerébe, amely hatékony méregtelenítést, fogyást ígér, meg persze az immunrendszer erősítését – mindezt úgy, hogy természetes, mellékhatásoktól mentes módszernek nevezik a szolgáltatók. Vagyis ezek szerint éppen neked való volna, ha szoptatsz vagy babát vársz?

Ha a felsorolt hírességekből indulsz ki, könnyen úgy tűnhet, most az egyszer rátaláltál az igazi, hatékony módszerre! Egy kicsit olyan, mintha Madonna, Liv Tyler és a többiek az eszményi szépség, tisztaság megvalósítására törekednének, melybe olyan undorító dolgok, mint a bélsár, nem férnének bele. Van benne jókora adag mazochizmus is: az ember önbüntetést, valamiféle vezeklést sejt a háttérben azoknál, akik képesek rendszeresen alávetni magukat ennek a tortúrának. Hivatkoznak arra is, hogy így méregtelenítik szervezetüket rendszeresen. Vajon igazuk van? Az embernek tényleg szüksége van efféle detoxikálásra?

Dr. Simon Gyula mikológus (a gomba okozta betegségek szakorvosa) inkább divatjelenségnek tekinti, ám gyakorlati hasznát betegei visszajelzései alapján kétségbe vonja.– A bélmosás valójában ördögi kör. Kiirtják a gombát, vele a normális mikroflórát, majd a hasznos baktériumokat különféle készítményekkel próbálják pótolni. Csakhogy a bélhám védőrétegét is eltávolítják, ezért a valódi fertőzésekkel szemben kiszolgáltatottá válik a tápcsatorna. Ennek helyreállítása, a kétrétegű nyák pótlása fokozott igénybevételt követel a szervezettől. A bélmosás ráadásul fizikailag is megterhelő. A kolon-hidroterápia, a béltisztító kapszula minden híresztelés ellenére egyáltalán nem természetes gyógymód, hanem éppen ellenkezőleg, az emésztőtraktus állapotának mesterséges befolyásolása. A kolon-hidroterápia során bizonygatott „kandida-kiürülés” egyszerűen szemfényvesztés, a bélsár, a nyák és a mikroflóra eltávolítása. Ezt nem lehet probiotikus készítményekkel pótolni, bár a kezelések mellé ezeket is felajánlják. A legveszélyesebb ezekben a – kereskedelmi érdekeltségű – weblapokban a szándékos megtévesztés. Orvosi közreműködést sugallnak, pedig az orvostudományhoz többnyire semmi közük.

Segítség a méregtelenítéshez?

Létezik olyan weboldal, ahol nem csupán béltisztító kapszulát, hanem minden szervrendszer, még a prosztata és a vese méregtelenítésére is külön kapszulát kínálnak jó pénzért. Aki teljességre törekszik, legalább ötfélét szedhet. De nem túl meggyőző az egyik vértisztítónál olvasható felettébb zavaros mondat: „A véren keresztül hatva távolítják el a savakat a vérből.”

Dr. Lakos András, a fertőző betegségek szakorvosa szerint a „méregtelenítés” természetes, az evolúció során kialakult alapvető élettani folyamat. A máj és a vese, valamint a bélrendszer végzi ezt a feladatot. Valószínűtlen, hogy ezt beöntésekkel, béltisztító kapszulákkal befolyásolni lehetne, noha ezeket „hatásos méregtelenítőként” ajánlják a cégek. A beöntő víz a vastagbél alsó szakaszát éri el, addigra már a vastagbélben található, a szervezet számára hasznos anyagok döntően nagy része felszívódott. Ha szervezetünk olyan ostoba volna, hogy a vastagbélből felszívná a mérgeket, akkor ezen a beöntés már nem sokat változtathatna. Kipusztult volna az emberiség, ha ilyen külső beavatkozással járó „méregtelenítések” nélkül nem lennénk képesek megszabadulni a szervezetünkbe került káros anyagoktól. Semmi bizonyíték sincs arra nézve, hogy ezek a természetgyógyászati praktikák bármilyen módon segítenék az egészség megőrzését, illetve visszaszerzését.

Joggal gyanakodsz!

Összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy nem gyógyítással, hanem áltudományos üzleti tranzakcióval állsz szemben:

  • A betegség tünetei olyan sokfélék, és önmagukban olyan jellegtelenek, hogy bárki igaznak érezheti magára. A csodaszert nem vizsgálat, hanem öndiagnózis után rendelheted. Jellemző fordulat: öt tünet, melyekről nem is gondolnád, hogy…
  • A csodaszer hatásmechnizmusának leírása áltudományoskodó, dagályos és sokszor nagyon zavaros, a szer összetételét sosem tüntetik fel pontosan. (Előfordul, hogy az egyébként sajnos nem rutinszerű ellenőrzések során ugyanazon készítmények összetétele erősen ingadozik, illetve fel nem tüntetett, akár mérgező összetevőket is tartalmaz.)
  • A felkínált gyógymód nem csupán egy konkrét betegséget kúrál, hanem igazi csodaszer, amely a ráktól a depresszióig mindenre jó, bónuszként pedig még fogyaszt és méregtelenít is. Ilyen túlzó mondatokat jócskán olvashatsz: „Elengedhetetlen az élethez és az erős immunrendszer fenntartásához.”
  • Hangsúlyozottan természetes, mellékhatásmentes, hatékony, és ezt számtalan gyógyult páciens ellenőrizhetetlen, lelkes beszámolójával támasztják alá, soha nem meggyőző tudományos eredményekkel…
  • További cikkeink fogyókúra témában…Szépség és beöntés