Baba

Te szeretnéd, ha macskavécében játszana a gyereked?

Papp Gergő "Pimasz úr" kisgyermekes apaként megelégelte, hogy kisfiát féltenie kell a homokozókban található kórokozóktól, és úgy döntött: a Tiszta Homokozóért Alapítvány nagyköveteként hívja fel a figyelmet a homokozók tisztításának fontosságára.
2011. Szeptember 28.

Pimasz úr, az Aktív műsorvezetője nagyon komolyan veszi saját maga és családja egészségét, azért pedig bármire képes lenne, hogy kisfia ne legyen beteg. Éppen ezért sokkolta a tény, hogy a homokozókban milyen sok fertőzést szedhet össze egy gyerek. „Nem akarjuk steril körülmények között nevelni a kisfiamat, de nagyon odafigyelünk arra, hogy ne betegedjen meg. Ábel imádja a játszótereket, homokozókat, és nagyon sokat visszük a feleségemmel ilyen helyekre, hiszen ekkor szabad levegőn, társaságban van, és jókat játszik. Ám nemrégiben kiderült: a homokozókban szinte kivédhetetlen, hogy állati ürülék, szőr, toll vagy penészgomba legyen, amiktől nagyon komoly betegségek alakulhatnak ki. Utánanéztem, hogy miként tisztítják a homokozókat, de sajnos lényegében sehogy. Olykor-olykor cserélik a homokot, de mivel erre nincs megfelelő szabályozás, ezért nem rendszeres, ráadásul a friss homok sem kártevőmentes. Éppen ezért örülök, hogy találkoztam a Tiszta Homokozóért Alapítvánnyal, mert ők rengeteget tesznek a homokozók teljes tisztításáért, és szívesen csatlakoztam hozzájuk” – újságolja Papp Gergő.

Te szeretnéd, ha macskavécében játszana a gyereked?

Kökény Attila a Megasztár énekese rendkívül fontosnak tartja a tiszta homokozókért indított kampányt, olyannyira, hogy bár gőzerővel készül az október végén a MÜPA-ban tartandó, Miklósa Erikával közös koncertjére, még lapátolni is beállt egy kicsit a homoktisztítás során.

Fridel Fruzsina, a Jóban Rosszban egykori szereplője, aki immár két kislány – a 3 éves Luca és a 3 hónapos Bodza édesanyja –, valamint Balázsy Panna televíziós újságíró és műsorvezető is rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyerekek tiszta homokozókban játszhassanak. Hiszen a homokozó az a hely, ahová épp azért viszik a szülők a kicsiket, hogy egészséges környezetben legyenek.

Hogyan lehet tisztítani?

Németországban évente kötelező a homokozók tisztítása. A Tiszta Homokozóért Alapítvány szakértői szerint nálunk is rendszeres tisztításra és kormányrendeletre lenne szükség, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg kedvenc játszóhelyükön.

A kérdés idehaza teljesen szabályozatlan, még azt sem tudni, hogy pontosan hány homokozó létezik, becslések szerint is több mint tízezer játszótérről van szó. Az önkormányzatok és más köz- vagy magánintézmények saját belátásuk és költségvetésük szerint döntenek arról, hogy milyen gyakran és módon tisztíttatják a homokozóikat. Az egyik legrosszabb példa, amikor a homokozóba hipót öntenek fertőtlenítés gyanánt, vagy a nem ellenőrzött fuvarozó a friss homok helyett kicseréli két homokozó tartalmát. A Tiszta Homokozóért Alapítvány most új fertőtlenítési technológiát kíván meghonosítani Magyarországon.

„Néhány éve, kisgyermekes szülőként szembesültünk a homokozók veszélyeivel. Ekkor eldöntöttük: tenni fogunk azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak” – mondja Szemán Györgyné Ibolya, a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Hozzáteszi: „Sorra vettük a hazai lehetőségeket, de majdnem mindenhol falakba ütköztünk. Kiderült, hogy a homokozókat egyáltalán nem tisztítják. Férjemmel ezért létrehoztuk a Tiszta Homokozóért Alapítványt, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és népszerűsítsünk egy hatékony tisztító eljárást. Az elmúlt 5 évre vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre adatok a hazai homokozók higiéniás állapotát illetően. Az alapítvány ezért a homokozók tisztítását kormányrendeletben szabályozná.

Az alapítvány és szakértői a Reattherm eljárást ajánlják az illetékesek figyelmébe. Ennek során egy folyamatosan adagolható szállítóberendezés a kezelendő homokot többszörösen átforgatja, és gázégővel 1200–1400 °C hőmérsékletre melegíti. A sikerességet az igen magas hőmérséklet biztosítja, melynek hatására az emberre veszélyes baktériumok, féregpeték elpusztulnak. A berendezést szitával is felszerelték, mely kiszűri a további szennyeződéseket, például az üvegcserepet, cigarettacsikket, valamint megakadályozza a csomósodást.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Talajhigiéniás Osztályának vizsgálódásai szerint az eljárás kellőképpen hatékony.