Baba

Vérvétellel szűrhető a korai méhösszehúzódás veszélye

Olyan vérvizsgálati módszert sikerült kifejleszteni, mellyel megállapítható, hogy korai méhösszehúzódások jelentkezésekor fennáll-e a koraszülés kockázata.
2014. Június 07.

A korai méhösszehúzódásoktól szenvedő kismamák körülbelül huszadánál indul meg a szülés tíz napon belül, de jelenleg nincs megbízható eljárás arra, hogy meg lehessen különböztetni a valódi vajúdást az egyszerű fájásoktól. Az új teszt 70 százalékos pontossággal jelezte előre a veszélyt az ausztrál kórházban, ahol elsőként bevetették. A koraszülés a csecsemőhalálozás első számú oka a nyugati társadalmakban.

Korai méhösszehúzódások bárkinél előfordulhatnak a várandósság során – akkor beszélünk ilyenekről, ha a 37. hét előtt jelentkeznek. Pillanatnyilag nincs lehetőség arra, hogy az orvosok megállapítsák, hogy a fájások abbamaradnak, vagy pedig megindul a szülés. A kismamák egy részének hüvelyi kenetvétellel történő vizsgálatot ajánlottak, ám ennél magas volt az álpozitív eredmények aránya.

A PLOS ONE című szakfolyóiratban megjelent mostani eredmények szerint azonban az új vérvizsgálat 70 százalékos pontossággal tudta megállapítani 150 kismama körében, hogy csupán álfájásokról vagy pedig igaziakról van szó.

“Az adatok azt mutatják, hogy a koraszüléssel fenyegetett terhességeknél előre megállapítható, hogy ez bekövetkezik-e” – fogalmazott Stephen Lye professzor, a kanadai Lunenfeld-Tanenbaum Kutatóintézet munkatársa. “Ez előnyös a kismama, a baba és az egészségügyi ellátórendszer számára is” – tette hozzá. A vizsgálati módszert ezután egy torontói kórházban fogják tesztelni, s előreláthatólag öt éven belül válik széles körben elérhetővé.