Baba

Vigyázzunk a Földre!

Április 22. a Föld napja. Itt az alkalom, hogy elgondolkozzunk a környezet védelméről. Hidd el, mindannyian tehetünk valamit érte!
2011. Április 16.

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény világszerte fontos változásokat hozott: az Egyesült Államokban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át környezetvédő életvitelre. 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában. A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

Programok 2011-ben

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hetedik alkalommal tartja meg hagyományos országos szemétgyűjtő akcióját április 21-én, csütörtökön a 30 000 kilométeres közúthálózat és környezete megtisztítására. A Föld napja alkalmából szervezett eseményre ismét több ezer önkéntes jelentkezését várja a társaság. A rendezvény az elmúlt négy évben az ország legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi mozgalmává nőtte ki magát.

– Az egymást követő ökológiai katasztrófákat és azokat követő emberi szenvedéseket, hatalmas károkat látva, európai, amerikai, ázsiai, ausztrál és hazai filmesekkel összefogva, a 2011-es Föld napjához kapcsolódóan meghirdetik a Forgass a Földért! című világjátékot.

Te hogy állsz a zöldséggel?

Ha kíváncsi vagy arra, mennyire kíméled a környezeted a mindennapi életben, érdemes kitöltened ezt a tesztet. Közben tájékozódhatsz a környezettudatos vásárlásról, az energiatakarékos életről, a helyes vízhasználatról, a természetes tisztítószerek alkalmazásáról.

Forrás: Föld Napja Alapítvány