Család

5 eset, amikor feleslegesen rabolták a Mentőszolgálat idejét

Sejtettük, hogy az Országos Mentőszolgálathoz olykor kevésbé súlyos esetek miatt is futnak be hívások, de ilyen indokokra nem számítottunk...
2024. Január 26.
Mentők
Kép: Getty Images

Még véget sem ért az év első hónapja, az Országos Mentőszolgálat munkatársai mégis kénytelenek voltak megállapítani, hogy az indokolatlan hívások művészei idén sem lazsálnak”.

Bár az életmentők a nap 24 órájában bármikor rendelkezésre állnak, ha a helyzet úgy kívánja, előfordul azonban, hogy egy-egy eset telefonos ismertetése után elutasítják a kivonulást. „Vannak olyan egészségügyi problémák, amik nem a sürgősségi ellátás körébe tartoznak” – indokolták friss Facebook-bejegyzésükben, miért nem pattannak azonnal mentőkocsiba, ha riasztást kapnak.

Amire nemet mondanak a mentősök

Konkrét példákat is hoztak arra, milyen hajmeresztő szituációkban gondolták úgy a hívást indítók, hogy az egyébként életmentésre specializálódott mentőkhöz fordulnak:

  • Egy pár napja annak a fiatal nőnek a segélykérését utasították el, aki azért kért segítséget, mert új cipője annyira feltörte a sarkát, hogy úgy érezte, nem tud továbbmenni.  
  • Egy másik, szintén januári alkalommal bedugult fül miatt akartak mentőt hívni.
  • Volt olyan is, aki a fogfájását szerette volna a mentőkkel csillapíttatni.
  • Próbáltak mentőt hívni begyulladt köröm(!) és szűnni nem akaró viszketés miatt is, sikertelenül.
  • Ami viszont ennél is jobban meglepte a diszpécsert, az az a felnőtt férfi volt, aki azért kérte az életmentők segítségét, mert gumicukrot dugott az orrába, és azt nem tudta onnan kiszedni.

„Persze az is gyakori, hogy bejelentéskor szándékosan megtévesztik a mentésirányítót és csak a helyszínen derül ki, hogy feleslegesen kötötték le a mentők kapacitását, amivel akár más betegek életét veszélyeztethetik a felelőtlen bejelentők. Ha baj van, fordulj bizalommal a mentőkhöz, de csak akkor!” – kértek mindenkit a posztjuk zárásaképp.

Nyitókép: Getty Images