
Fotó: GettyImages
Sokkal több ehető virág létezik, mint ahányat kapásból fel tudnánk sorolni. Arra persze nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelő forrásból szerezzük be őket. Az út széléről és a virágüzletekből ne kerüljön a tányérra a növény és akkor se erőltessük a virágok fogyasztását, ha allergiára hajlamosak vagyunk.
Mindezeken túl azonban bátran kísérletezzünk, mert nem csak dekorációs elemként működnek, de gyakran gyógyhatásúak és ízletesek is. Azt tudtad például, hogy a gyakran használt zöldfűszereknek, mint a rukkola, bazsalikom, kapor, oregánó, rozmaring vagy zsálya nem csak a levele, de a virága is ehető. Ízük a levélhez hasonló, csak kevésbé intenzív.
Galériánkban ezeken túl még 10 gyönyörű virágot gyűjtöttünk össze, amik mind-mind felhasználhatóak étkezési célra.
10 fotó megtekintése
Ehető virágok
Árvácska – Nemcsak a kertünket vagy a balkonunkat dobhatjuk fel vele, hanem a desszerteket is, hiszen az apró színes virágszirmok nagyon jól mutatnak egy tortán. Természetes színezékként is használható, enyhén mentolos aromája van. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Kamilla - Bár legtöbbször csak teaként fogyasztjuk, édeskés, kellemes íze miatt süteményekben és krémekben is nagyon jól működik, jó párost alkot például a fehércsokoládéval. Dekoráláshoz is kiváló. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Levendula - A levendulaszörpöt vagy - lekvárt senkinek nem kell bemutatni. A levendulát előszeretettel használják süteménykrémekben és fagylaltokban is, de önmagában, díszítőelemként is funkcionál. Fűszeres, erőteljes íze miatt nemcsak édes, hanem sós ételekhez is jól passzol. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Napraforgó – Igazán sokoldalú növény, hiszen nem csak olajat sajtolnak belőle és a magja ehető, a virága is felhasználható. Nyersen salátákba teszik, de párolva is fogyasztható, az íze az articsókához hasonlít. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Búzavirág - Kék színe miatt gyönyörű dekoráció, salátákban használják legtöbbször, de természetes ételszínezőként is működik. Kicsit fűszeres íze van, de csak a szirmait szabad felhasználni, a többi része kesernyés. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Pitypang – Sokan gyomnövényként tekintenek rá, pedig minden része ehető és rendkívül sokféle módon felhasználható. Készíthetünk belőle szirupot vagy mézet, amit desszertekhez és italokhoz használhatunk, de főzelék és mártás is készülhet belőle. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Bodza – A fekete bodza termése nyersen mérgező, ellenben a virágából nagyon finom szörpöt, limonádét vagy lekvárt készíthetünk. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Ibolya – Sissi kedvenc virága volt, a királyi cukrászok már az ő idején is készítettek belőle fagylaltot. Gyógyhatásán túl (köptetőként és felsőlégúti megbetegedésekre ajánlott) tehát étkezési célra is felhasználható, de egy egyszerű szendvicset is fel lehet vele dobni. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Szegfű - Szirmai édesek, illatosak, enyhén fűszeresek, íze kicsit a szegfűszeghez hasonlít, ezért édes és sós ételekben egyaránt jól működik. Süteményeken, kekszekben gyönyörűen mutat. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Ehető virágok
Rózsa - Lehet belőle szörpöt, lekvárt és krémeket készíteni, de a szirmok önmagában is fogyaszthatóak - minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az aromája. A régi nemesítések virágai is ízesebbek lehetnek, íze parfümös, kicsit a zöld almára és a szamócára emlékeztethet, főleg desszertekhez használják. Felhasználása előtt a virágok szirmairól el kell távolítani az alsó, fehéres részt. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása: