Család

Ezért fontos kimosni az új ruhát, mielőtt felvennéd

Hiába nagy a csábítás, hogy azonnal viseld az új ruhát, amibe első látásra beleszerettél, jobb ellenállni és csak mosás után magadra ölteni!
2023. December 29.
Fiatal nő új ruhában

Igazán kellemetlen meglepetésben lehet részed, ha nem bírod megállni, és az újonnan vásárolt vagy kapott ruhadarabokat azonnal felveszed, anélkül, hogy kimosnád őket.

Új, de nem tiszta!

Azért, mert egy ruhán rajta van a cimke, és senki sem viselte azt előtted hosszabb ideig senki, nem jelenti azt, hogy tiszta. Mire a boltok polcaira (vagy fogasaira) került, rengeteg kézen átment, melyek közül nem valószínű, hogy mindegyik patyolat tiszta volt… Megfogták a textilgyárban, a szabás-varrás, majd a csomagolás során, de a szállítás közben és a ruhaüzletben is többen megérintették. Ezek a személyek nemcsak a kezükön lévő piszkot hagyhatták rajta, hanem elhalt hámsejteket és különféle kórokozókat is.

Nagy az esély arra is, hogy a kiszemelt ruhadarabot előtted több potenicális vásárló is megtapogatta a boltban, sőt rosszabb esetben fel is próbálta előtted. Ezzel csak tovább nő azok száma, akik nyomot hagynak az első ránézésre makulátlannak tűnő ruhán. Épp ezért, még mielőtt magadra öltenéd, fontos lenne elkülönítve kimosni az adott ruhát.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a ruhán toxikus anyagok is jelen lehetnek az előállítása során használt festéknek köszönhetően, amiket csak mosással lehet eltávolítani onnan. Ha ezt elmulasztjuk, irritáció, sőt rosszabb esetben allergiás reakció is kialakulhat.

Tünetek, amivel a bőröd jelezheti, hogy nem kedvére való az új ruhád:

  • Kipirosodás
  • Viszketés
  • Csalánkiütés

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via