Család

Fiáról és az anyaság és a karrier összeegyeztetésének nehézségeiről is beszélt Udvaros Dorottya

A színésznőnek egy fia született, akivel a mai napi szoros a kapcsolata.
2024. Július 09.
(Fotó: Olajos Piroska via Fotocentrál)

(Fotó: Olajos Piroska via Fotocentrál)

Augusztusban lesz hetvenéves Udvaros Dorottya, akivel a Meglepetés magazin készített címlapinterjút.

„Még a kerek évfordulókon sem tekintek vissza vagy készítek összegzést, egy vállrándítással elintézem, hány éves vagyok, ugyanakkor nagy igazság, hogy az évek számával a tapasztalatok is jönnek. A korom nem érdekel, nincs nagy súlya, hány gyertya ég a tortán” – mondta el a lapnak a színésznő, amit a 24.hu idézett. Az interjúban arról is beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja, hogyan állunk a világhoz, és hogy a pozitív életfelfogás még a nehezebb időszakokon is segít átlendülni. Életszemléletét a fiának is sikerült átadnia, és arra is odafigyelt, hogy Mátéval minél több időt töltsön – írja a portál.

„Színészgyereknek lenni nem könnyű, ezt a saját példámból is tudom. Gyermekkoromban azt láttam, hogy a szüleim csak a színházról tudnak beszélgetni, ami nekik izgalmas volt, de másnak unalmas. Akkoriban azt gondoltam, nem leszek színész, de az ember nem küzdhet bizonyos dolgokkal szemben. Akaratom ellenére belém ivódtak azok a dolgok, amelyekről beszéltek, a próbák, amelyeket gyerekként láttam, és a létezés a kecskeméti színházban szintén mély lenyomatot hagyott bennem” – mondta a színésznő, aki elmondása szerint albérletben, intézetben, színházi szobában lakott, amíg a szülei vidéken játszottak.

„Szerettem volna másképp csinálni, mint ők, és törekedtem rá, hogy teljességgel megéljem az anyaságot. A pályatársaim szülés után hamarabb elkezdtek próbálni, én egészen addig nem mentem vissza a színházba, amíg szoptattam, ugyanis elhatároztam, hogy addig táplálom anyatejjel a fiamat, amíg tudom. A munkába visszatérés viszont nem volt egyszerű. Amikor próbál vagy forgat az ember, akár 16 órát is távol van az otthonától. A mi szakmánkban nem lehet jól beosztani az időt, előfordul, hogy azt sem tudom, mikor aludjak.

Nehéz összeegyeztetni az anyaságot a karrierrel. Sokszor bűntudatom volt, ha keveset voltam Mátéval, de igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni. Számomra fontos volt, hogy a fiammal együtt reggelizzünk, és én vigyem óvodába vagy iskolába. Noteszt is vezettem arról, hogyan szeretnék viselkedni édesanyaként” – mesélte Udvaros Dorottya.

Harmincnyolc éves fiával, Mátéval a mai napig nagyon szoros. A színésznő elmondta, hogy sosem voltak elvárásai vele szemben, és mindig azt mondta neki, hogy olyan szakmát válasszon, amit nagyon szeret. „Ez volt a legfontosabb útravaló, amit szerettem volna átadni, hogy bármit csinál, azt szerelemmel csinálja. A kaszkadőrséget választotta. Veszélyes szakma, de bízom a tehetségében, és hihetetlenül büszke vagyok rá. Hiába gondolom úgy, hogy kiváló lenne színészként, sosem terelgettem ebbe az irányba, már csak azért sem, mert Máté a saját példáján keresztül tudja, hogy színészgyereknek lenni nem mindig egyszerű” – fogalmazott Udvaros Dorottya.

A színésznő a nagyszülői szereppel kapcsolatban azt mondta, hogy reméli, vele is megtörténik egyszer, és amikor eljön az ideje, aktívan részt venne az unokája életében.