Család

Folytatódik a záporos-zivataros időjárás a jövő héten is

A jövő hét elején is záporos-zivataros időjárás várható, amihez felhőszakadás, jégeső is társulhat.
2024. Június 09.
(Kép forrása: Getty Images)

A hőmérséklet keddtől némileg visszaesik, a csúcshőmérséklet csütörtökön 20-27 Celsius-fok között alakul, majd péntektől ismét melegedés kezdődik, vasárnap már sok napsütés mellett 27-33 Celsiu-fok várható – írja a HungaroMet Zrt. vasárnapi előrejelzése alapján az MTI.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett fátyolfelhők, illetve szaharai eredetű por is lesz az ország felett, amely jobban szűrheti a napsütést. Többfelé, több hullámban várható zápor, zivatar. Főként északkeleten, keleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez felhőszakadás, akár nagyobb méretű jégeső társulhat, lokálisan nagy mennyiségű csapadék hullhat. Aznap aztán késő délutántól északnyugat felől átmenetileg csökken a csapadékhajlam. A déli, majd az északnyugatira, nyugatira forduló szél megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik – a zivatarok környezetében viszont erős, viharos széllökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27-33 Celsius-fok között valószínű, de az északi, északnyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lehet.

Kedden az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett fátyolfelhőkre, illetve több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Többfelé várható zápor, főleg a Dunától keletre zivatar, helyenként pedig felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Sokfelé megélénkül az északnyugati, északi szél, zivatar környékén átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 11-17 Celsius-fok, délután 22-28 Celsius-fok között alakul, a melegebb idő délkeleten lesz.

Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés, valamint a fátyolfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés is várható. Aznap szórványosan valószínű zápor, néhol zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 9-15 Celsius-fok, a maximum 21-27 Celsius-fok között várható, délkeleten lehet melegebb.

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett fátyolfelhőkre és több-kevesebb napsütésre is számítani kell. Aznap többfelé előfordul záporeső, zivatar, és helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, északi szél, zivatar környékén átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 8-15 Celsius-fok, délután 20-27 Celsius-fok várható, keleten lesz a melegebb.

Pénteken általában több órára kisüt a nap, de még erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés. szórványosan előfordul záporeső, zivatar – nagyobb eséllyel az ország északkeleti felén. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatar térségében megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 8-14 Celsius-fok, a csúcsérték 23-27 Celsius-fok között valószínű.

Szombaton sok napsütésre van kilátás gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadéknak kicsi az esélye. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A hajnali 8-15 Celsius-fokról 25-29 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Sok napsütésre lehet számítani gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel a hét utolsó napján is, csapadéknak kicsi a valószínűsége. Vasárnap sokfelé megélénkül a déli szél. Hajnalban 11-18 Celsius-fok, a délutáni órákban 27-33 Celsius-fok várható.

Forrás: MTI