Család

Ha így tárolod a paradicsomot, sokkal tovább friss marad

Így akár tíz napig is eláll a paradicsom!
2023. Augusztus 09.
paradicsom
Kép: Getty Images

A nosalty járt utána annak, hogyan maradhatna tovább lédús, friss a paradicsom. Két módszert is találtak, amelyek anélkül működnek, hogy hűtőbe kéne raknod a paradicsomot. A lap szerint ezekkel a módszerekkel tíz nap után ugyan tapasztalhatsz némi nedvességveszteséget, de finom, lédús marad a paradicsom.

Az első módszer elsőre talán meghökkentő, főleg egyszerűsége miatt. Ha a paradicsomot szárával felfelé tárolod, akkor a levegő könnyen áramlik a szár körül, ami lényegében nyílt utat hagy a penész és a baktériumok számára – írja a nosalty. Ha azonban megfordítva, tehát a szárával lefelé tárolod, az oxigén már nehezebben fér hozzá, lelassul a penészedés folyamata. Az egyetlen hátránya ennek a módszernek, hogy így kevésbé stabil a paradicsom, könnyebben elgurul.

A másik módszer a lecelluxozott paradicsom. Ezt a módszert a Serious Eats tesztelte, és nekik működött.  Helyezz egy kis darab ragasztószalagot a szárdudor fölé, és hagyd ott, addig, amíg fel nem használod a paradicsomot. Mindkét módszernél plusz pont, hogy nem lesz hideg belül a paradicsom, mivel nem hűtőben tároltuk.