Család

Hat laktató és átmelegítő zöldségleves télre

Tartalmas zöldséges leveseket ajánlunk, amik ebédre és vacsorára is megállják a helyüket egy hideg napon.
2025. Január 11.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A levesek bármikor jól tudnak esni, de télen különösen jó választás egy tányér gőzölgő, átmelegítő fogás. Ebben a vírusos időszakban a plusz hidratációról is tud gondoskodni a leves, betegség esetén könnyen emészthető étel, és különféle vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget főzhetünk bele.

A Nosalty recepttárának köszönhetően most különféle zöldségleveseket ajánlunk, amikből akár már most a hétvégén is készülhet.

(Kép: Nosalty ételfotó)

(Kép: Nosalty ételfotó)

Frissítő citromos-tárkonyos raguleves

Hagyma, gomba, karfiol, sárgarépa és zöldbab is kerül ebbe a gazdag ragulevesbe, ami a tárkonynak és a citromlének köszönhetően egy frissítő ízt kap. Nagyon gyorsan elkészíthető, és ha önmagában vagy egy könnyebb főtétel előtt ennétek, akár habarással is sűrűbbé teheted. A recept eredetileg rizstejjel vagy rizskrémmel készül, de tejterméket is használhatsz hozzá. A receptben videót is találsz.

Tovább a receptre: Zöldségraguleves tárkonnyal és citrommal

(Kép: Nosalty ételfotó)

(Kép: Nosalty ételfotó)

Brokkoli krémleves, egy kicsit másképp

Egy kicsit karakteresebb ízt kaphat egy krémleves, ha a zöldségeket előtte lepirítod serpenyőben vagy a sütőben. Az alábbi brokkoli krémlevesbe a pirított brokkoli mellett póréhagyma, fehérhagyma és fokhagyma is kerül, feltétnek pedig egy kis pirított mandulapehely.

Tovább a receptre: Hagymás sültbrokkoli-krémleves

(Kép: Nosalty ételfotó)

(Kép: Nosalty ételfotó)

Sütőtökből ne csak krémlevest készíts

A sütőtök kedvelt őszi-téli zöldség, nem csupán édeskés íze miatt, hanem mert számos módon elkészíthető előételként, főételként és levesként is – sőt, akár desszert is lehet belőle! A levesek közül az egyik legnépszerűbb a sütőtök krémleves, de ezt az ízletes zöldséges nem csak így érdemes levesként elkészíteni. Igazán télies fogás a toszkán bableves, amit a sütőtök mellett kelkáposztával gazdagítanak. Ráadásul egy valódi vitaminbomba!

Tovább a receptre: Toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel (Zuppa Frantoiana)

(Kép: Nosalty ételfotó)

(Kép: Nosalty ételfotó)

Egy ízletes paradicsomos-csicseriborsós leves

Önmagában vagy egy kis ropogós kenyérrel is nagyon laktató a marokkói csicseriborsóleves, ami paradicsomos alaplével és aromás, keleties fűszerekkel készül. Ennek a levesnek nagyon jól áll egy kis savanykás íz, így érdemes citromlevet csepegtetni bele tálaláskor, de akár egy kevés tejfölt is rákanalazhatsz.

Tovább a receptre: Gyors marokkói csicseriborsó-leves

(Kép: Nosalty ételfotó)

(Kép: Nosalty ételfotó)

A gyakran elfeledett burgonya krémleves

A burgonya krémleves nagyon jó maradékmentő étel, hiszen a krumpli mellett a hűtőben maradt fél sárgarépákat, zellerszárakat, karlábét, és hasonló zöldségeket is bele tudod főzni, így csak még ízletesebb lesz a végeredmény. Ha a megszokott levesbetétek helyett kipróbálnál valami mást, a receptben pirított csicseriborsót ajánlanak a tálaláshoz.

Tovább a receptre: Krémes burgonyakrémleves

(Kép: Nosalty ételfotó)

(Kép: Nosalty ételfotó)

Gombaleves puha galuskával

A gombából nagyon finom krémleves készülhet és gazdagíthatunk vele zöldségleveseket, de ebben a hagyományos, paprikás változatban abszolút a leves főszereplője. Készíts bő hagymás alapon és ne sajnáld belőle a paprikát. A levest puha vajgaluska teszi még laktatóbbá.

Tovább a receptre: Klasszikus magyaros gombaleves vajgaluskával