Család

Heti időjárás: folytatódik a változékony, záporos-zivataros időjárás

A jövő héten folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő.
2024. Május 19.
(Kép forrása: Getty Images)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz – írja a HungaroMet Zrt. vasárnapi előrejelzése alapján az MTI.

Pünkösdhétfőn az erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés mellett mindenütt többórás napsütés várható, de különösen a déli óráktól egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani. Ezeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet; heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 Celsius-fok között alakul.

Kedden a gomolyfelhők és a fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Főleg a Dunántúlon, majd a nap második felében másutt is sokfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső, többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti szél, zivatar idején viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 11 és 17 Celsius-fok, délután 22 és 30 Celsius-fok között lesz – az alacsonyabb értéket nyugaton mérhetik.

Szerdától vasárnapig is többórás napsütésre lehet számítani az ország nagy részén, szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Szerdán a délnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, hajnalban 12-17 Celsius-fok, míg délután 21-28 Celsius-fok valószínű.

Csütörtökön többnyire nyugati, északnyugati szél fúj majd, hajnalban 9-16 Celsius-fok, míg délután 22-27 Celsius-fok lehet.

Pénteken sokfelé megélénkül a déli szél, a hajnali 9-16 fokról 21 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton néhol megerősödik a délkeleti, keleti szél, hajnalban 10-17 Celsius-fok, délután pedig 22-29 Celsius-fok várható.

A hét utolsó napján az északkeleti, északi szelet több helyütt élénk, néhol erős lökések is kísérhetik. Vasárnap a hajnali 11-17 Celsius-fokról 23-29 Celsius-fokig melegszik fel a levegő.

Forrás: MTI