Család

Hétvégi időjárás: meleg, kora nyári idő várható, záporokkal, zivatarokkal

A hőmérséklet csúcsértéke 30 Celsius-fok körül alakul a hétvégén.
2024. Június 07.
sárga virágok
(Kép forrása: Getty Images)

A hétvégén is meleg, záporos-zivataros, kora nyári idő várható, a hőmérséklet csúcsértéke 30 Celsius-fok körül alakul, de vasárnap a déli országrészben akár 34 fok is lehet – írja a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtöki előrejelzése alapján az MTI.

Pénteken időnként nyugatról kelet felé haladó vastagabb felhőtömbök zavarják meg a napsütést, emellett a gomolyfelhő-képződés is erőteljes lesz. Többfelé számítani kell záporra, zivatarra, a zivatarokat átmenetileg erős, viharos széllökések is kísérhetik. Tőlük függetlenül inkább csak helyenként élénkülhet meg az időközben egyre többfelé északnyugatira forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-32 Celsius-fok között valószínű.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, majd a délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől érkeznek vastagabb felhőtömbök, amelyek éjjel kelet felé vonulnak. A délelőtti órákban csak egy-egy zápor valószínű, délután, este főleg a Dunántúlon, éjjel többfelé, majd egyre inkább a keleti tájakon alakul ki záporeső, zivatar. A legmozgás többnyire mérsékelt marad, a szél csupán zivatarban erősödhet meg. A minimum-hőmérséklet 12-20 Celsius-fok, míg a maximum 27-32 Celsius-fok között várható.

A hét utolsó napjának reggeléig több helyen, napközben elszórtan záporeső, zivatar alakulhat ki, nagyobb eséllyel északon, északkeleten, de nyugaton sem kizárt a csapadék. Vasárnap napközben a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani, de helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatarban erős vagy viharos lökések is várhatók. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14-21 Celsius-fok, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-34 Celsius-fok között várható, délen lesz a melegebb.